ColumnCaspar Loopt

Het is een mooie tijd van het jaar om in de duinen te zijn

null Beeld
Beeld

Aflevering 269: het is een mooie tijd van het jaar om in de duinen te zijn. Doorlopen is dan ook kansloos.

En dan gaat het zoals het zo vaak gaat. In het begin nog wat verloren in het duinbos, maar al snel gebeurt er weer van alles. Dwars door Voornes Duin, 18 kilometer, door de verschillende stadia van de successiereeks, om het in jargon te stellen. Door het ideale plaatje zoals dat in de afgelopen jaren met hulp van machines is vormgegeven, of hersteld. Bos en hoog struweel, half open duinlandschap, met duindoorn, liguster, meidoorn, egelantier en hondsroos, tot het allermooiste, de vochtige duinvalleien. En dan nog – dichter bij zee - de helmduinen.

Ik probeer maar weer, net boven mijn macht, van alles thuis te brengen. Dat betekent in mijn geval vaak: heel lang stilstaan, totdat het kwartje valt. Zijn dat echt boomleeuweriken, welke pieper hoor ik nu? Opluchting, als ik overduidelijk de roodborsttapuit waarneem. Maar ik sta ook genant lang naar een groepje putters te staren.

Parnassia Beeld Caspar Janssen
ParnassiaBeeld Caspar Janssen

Het is een mooie tijd van het jaar om in de duinen te zijn. En de droogte heeft minder vat gehad op het gebied dan je zou verwachten. Er wordt hier geen water aan de duinen onttrokken, dat zal het zijn, het natuurlijke waterpeil zorgt voor poelen en plassen. De aandacht verdelen, tussen doorlopen en me over plantjes buigen. Ha, Parnassia, prachtig, en Tormentil. Duizendguldenkruid en heel veel Koninginnenkruid. Dan trekken de vlinders – zandoogjes vooral - de aandacht. Om niet te spreken van de libellen. Die negeer ik, anders loop ik hier morgenochtend nog. En ik denk: toch begrijpelijk dat je die soortenrijkdom probeert te behouden, al is het tegen de stroom in.

null Beeld

Bij het Quakjeswater, een duinmeer, even kijken naar de lepelaars. Buizerds boven me, niet alleen buizerds, maar ja, roofvogels herkennen is niet mijn sterkste punt. Hé, hoor ik nu een raaf? Dat zal een vergissing zijn, raven verwacht ik eerder in de bossen in het oosten van het land. Dan, even later, zie ik bij het Brede Water toch echt twee raven die een prooi uit elkaar trekken. Op waarneming.nl lees ik later dat er inderdaad sinds kort raven worden gesignaleerd in de Voornse duinen. Ben ik toch niet helemaal gek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden