Het grote pizzaspel

Als ik ergens een pest aan heb, dan is het aan gourmetten. Ik kan het gewoon niet aanzien dat andere mensen voor mijn ogen vieze dingen maken, dat ze vlees naar de verdommenis bakken, vet laten verbranden, 'omeletjes' maken en die uit pannetjes moeten hakken wegens aankoeken, en ten slotte...

Onno Kleyn

Maar economisch is het een zegen en de gezinstherapeuten van het CDAzijn dolblij. Eindelijk een volwaardige vervanger voor het ganzenborden!Gourmetten is fantastisch, vindt iedereen. Alleen ik zit te brommen in deculinaire put. Pretenties hè, elitarisme, daar verf je jezelf mee in eenhoek.

Andere culinaire gezelschapsspellen als pannenkoeken bakken ensteengrillen zijn ook streng verboden bij ons thuis. Maar onlangs ben ikdeels overstag gegaan. We hebben pizza's gemaakt.

Dat komt doordat we twee jaar geleden bij de verhuizing een oven hebbenlaten installeren die tot 300 graden heet kan worden; precies detemperatuur die echte pizzabakkers als ondergrens hanteren. Dochterliefhoorde dat en kreeg na een verbale guerrillaoorlog voor elkaar dat we aanhet bakken sloegen. Met een verbluffend resultaat: alles lukte vanaf heteerste exemplaar. Dat kan met pannenkoeken niet eens.

Onze aanpak: de oven maximaal opstoken en de bakplaat erin laten, zodatdie ook gloeiend heet wordt. De pizza, dun dun dun, er op een stukbakpapier met een soepele beweging in leggen. De ook door de professionalsaangehouden maximumtijd van drie minuten bleek voldoende; je kon het zíenbakken. Nu hebt u misschien, of zelfs waarschijnlijk geen oven die zo heetwordt. Spijt me. Probeer het op 250. Het duurt misschien wat langer, vijfminuten, of zes. Maar lekker wordt het.

Deeg: meng het meel met 3,5 dl water, het gist, zout en olie en kneedflink lang door, zeg 10 minuten. Gebruik meer water als er niet door tekomen is, iets meer bloem als het te veel plakt. Laat een uur afgedektrusten.

Maak tomatensaus door de tomatenblokjes met de staafmixer te pureren ener zout door te doen.

Stook de oven op. Pak het deeg en verdeel in 8 stukken van zo'n 125gram. Kneed een stuk even door, druk het plat en rol uit tot zeer dun.Bestuif onderwijl het blad en het deeg met bloem om plakken te voorkomen.De pizza wordt ongeveer zo groot als een bord. Leg op een stuk bakpapier.Verdeel er twee eetlepels tomaat over en als je wilt kaas, geraspt, ofmozzarella. Beleg met wat je wilt (zeer lekker: alleen olijfolie, ui enoregano, geen tomaat of kaas). Vlei in de oven en bak nét iets langer danje denkt dat genoeg is, anders is de bodem niet gaar. De randen mogenechter hier en daar zwartig zijn. Haal eruit, verdeel, eet en maak dan pasde volgende pizza. Genoeg voor een ganse avond mieters culiplezier!

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden