Het genot van de rijstkoker

Sinds ik onlangs een automatische rijstkoker aanschafte, is mijn leven en dat van mijn gezin er aanmerkelijk op vooruit gegaan....

Sylvia Witteman

Ik heb een vage hekel aan rijst koken, al kan ik eigenlijk niet uitleggen waarom. Maar ik houd wel veel van rijst. Dus zo af en toe kookte ik, met lichte tegenzin, tóch rijst. Extra veel, om de rest de volgende dag op te bakken, want tegen het bakken van rijst heb ik gek genoeg geen enkel bezwaar. Ook liet ik regelmatig eten bezorgen door het Thaise restaurant om de hoek. Dan sloeg ik meteen helemaal door en bestelde twintig verschillende spijzen tegelijk, dus dat liep altijd lelijk op.

Maar nu heb ik dus een rijstkoker. Waarom heb ik daar zo lang mee gewacht? Zo’n ding kost bijna niets, en wij eten nu dag in dag uit moeiteloos de perfecte rijst. Geurig, kleverig en luchtig, precies goed. Met Thaise groene curry, bijvoorbeeld. Helemaal niet moeilijk. Het probleem is alleen: je moet al die verse, uitheemse kruiderij wel in huis hebben en je hebt niet altijd zin in dat gedoe.

Onderstaande variant is een simpele short cut, zo klaar, en toch echt enorm lekker. Zet eerst de rijst op in de nieuwe rijstkoker, schenk een borrel in en drink die op uw gemak terwijl u wacht tot de rijst (bijna) klaar is. Geen paniek, geen haast, de rijst blijft desgewenst warm tot sint-juttemis.

Fruit de ui- en knoflooksnippers in een braadpan of wok met wat olie op halfhoog vuur glazig. Doe de currypasta erbij en fruit die even mee. De hoeveelheid currypasta hangt van de eigen smaak af, en ook van de soort pasta: de een is véél heter dan de ander. Giet het blik kokosroom en het halve kippenbouillonblokje erbij en breng alles aan de kook. Gooi de stukjes kip en de gehalveerde bonen erin, en laat alles een paar minuten zachtjes koken tot de kip gaar is en de boontjes beetgaar. Breng alles op smaak met dun afgeraspte limoenschil, suiker, limoensap, en vissaus. Schep rijst in kommen met daaroverheen de curry, bestrooi alles met fijngehakte koriander en leg er een partje limoen op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden