Het geheim van Huis ten Bosch

De Amerikaanse president was even in ons land en wij Nederlanders werden massaal bevangen door uitzinnige blijdschap. Had ik op het Museumplein gestaan, dan had ik ook naar die helikopters staan zwaaien. Op net zo'n zonovergoten dag stond ik ooit op de Brooklyn Bridge in New York toen het gepantserde konvooi van Obama via de FDR Drive onder de brug door raasde en heb ik ook als een malloot naar een stel pikzwarte auto's staan zwaaien. Dat doet een Amerikaanse president nu eenmaal met je.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

2 stukken varkenshaas van ± 300g
peper en zout
olijfolie
2 klonten roomboter
4 tenen knoflook, fijn gehakt
naalden van 4 takken rozemarijn, fijngehakt
6 enkele ansjovisfilets
2 dl fino sherry
De medewerkers van de koninklijke hofkeuken zal dit alles ongetwijfeld zijn ontgaan. Beperkt hun taak zich doorgaans tot het bereiden van andijviestamppot met spekjes voor Wim-Lex en zijn gezin, deze week stonden er liefst drie staatsbanketten op het programma: eentje met de Chinese president in het paleis op de Dam, een lunch op maandag met de Zuid-Koreaanse president en tot slot het diner met zestig staatshoofden op Huis ten Bosch. Je zult er maar aan staan, zeg. Niet alleen is dat keihard doorwerken, je moet ook nog eens creatief zijn want je kunt niet drie keer hetzelfde op tafel zetten.

Om die reden ontroerde me die Argentijnse tournedos die bij het Chinese staatsbanket werd geserveerd: kun je je natuurlijk geen buil aan vallen en kan Máxima gelijk haar gram halen. Die is nog steeds boos dat haar vader niet bij haar huwelijk mocht zijn en zal dat bij elke gelegenheid laten blijken, daar hoef je geen psychoanalyticus voor te zijn om dat te zien.

Waarom die lunch met de Zuid-Koreaanse president er nog even tussen is gepropt, fascineert me. Hadden ze soms wat restjes over van het Chinese staatsdiner en dachten ze, kom, laten we Park Geun-hye gezellig uitnodigen? Of was er een gigantische hoeveelheid varkenshaas besteld voor het staatshoofdendiner op maandagavond en bedachten ze op het laatste moment dat dat misschien wat lastig lag bij de Jordaanse koning en andere islamitische genodigden? We zullen het wel nooit te weten komen, dit is het geheim van Huis ten Bosch.

Kruid de varkenshaas met zout en peper. Verhit een flinke plens olie in een koekenpan en bak de varkenshaas. Draai het vlees elke 30 seconden om, daardoor ontstaat een mooi bruin korstje. Bak de varkenshaas in totaal zo'n 10 tot 12 minuten, de binnenkant is dan nog net rosé. Verpak in aluminiumfolie en laat even rusten. Maak in een andere pannetje de jus: verhit een flinke klont boter en fruit daarin de knoflook, rozemarijn en ansjovis. Giet de sherry erbij en laat nog 5 minuten pruttelen. Klop er op het laatst nog wat boter door. Snijd de varkenshaas in plakken, verdeel over de voorverwarmde borden en schenk er gulle lepels van de saus over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.