Het Deense restaurant Bøg is god

Mac eet uit

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Bøg in Den Haag.

Van links af: gastheer Peter Sørensen, sous-chef Tibor Pals, chefkok Kasper Verlinden. Beeld Els Zweerink

Het woord Bøg, klinkt als..?

Het is Deens voor beuk.

Gaan we Deens eten?

Zoiets. Iedereen die de gastronomische mode volgt, weet dat de wind de laatste jaren uit het noorden waait en vooral uit Denemarken waar restaurant Noma voor de zoveelste keer is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Bøg spiegelt zich aan dit succes door de New Nordic Cuisine naar Nederland te halen.

Interessant. Waar doen ze dat?

De Bøg is geplant aan de Haagse Prinsestraat op de onderste verdieping van een mooi wit herenhuis met groene muurankers. Het interieur doet de naam eer aan: houten vloer, ronde houten stoelen, een lange bank met zachtbruine leren bekleding tegen de zijwand. Van het plafond hangen gloeilampen aan hun eigen draad. We worden ontvangen door de gastheer, een minzame slanke man met grijzend haar en in skinny jeans. Peter Sørensen is Deen, maar woont al jaren in Nederland. Bøg is zijn idee. Het hout in Bøg is trouwens geen beuken. 'Dat is te zacht voor horecagebruik. Het is eiken. Egetræ op zijn Deens.'

De cijfers

Kosten: Vier gangen plus snacks vooraf 48 euro p.p.

Punten:

Eten 9

Bediening 8

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 8

Het menu:

Aardpeer, rammenas, bundelzwam en meiknol heilbot met prei, crème van ui filet van Kemperhoen met langoustine en salade van kip crème, poeder en ijs van bospeen, sorbet van karnemelk, gel van citroen.

Weten we dat ook weer. Wat eten we?

Dat zeggen we zo. Eerst willen we iets anders kwijt dat ons opvalt, namelijk zorgzaamheid. Dat is wat Bøg uitstraalt. De entourage, elk detail is met liefdevolle aandacht gekozen. Het bestek staat op tafel in glanzende messing dozen, gemaakt door Japanse ambachtslieden, thee wordt geschonken in zeegroen Lets aardewerk uit de jaren zeventig, voor elke karaf kraanwater gaat 1 euro naar de Voedselbank. Er gaat een plezierig soort geborgenheid vanuit. Dat geldt ook voor het menu dat er is in twee varianten: een vlees/vis en een vegetarisch. 'Eindelijk word ik in een restaurant voor vol aangezien', zegt onze vegetarische tafeldame. Dat is niet vanzelfsprekend.

Smaakt het?

Voor het eten geldt hetzelfde als voor de rest: het is met gevoel gemaakt en fraai gepresenteerd. In het voorgerecht gaan vlees en vega gelijk op: een lekker bordje knollen. Rammenas in plakjes geschaafd die als bloemblaadjes op het bord zijn gevouwen met een hart van zure bundelzwammen. Daar tussendoor aardpeer, tot zachte zalf gedraaid en als knapperig kruim gebakken. Om alles heen drijft meiknol als groene dressing. Bitter, zuur, zout, een tikje zoet, mooi in balans.

Heilbot met crème van ui en schuim van aardappel is een bijna teder gerechtje: de zacht gegaarde heilbot net niet droog, de crème van ui ingetogen zoet, terwijl groene lavasolie zorgt voor een subtiel zoutig maggi-smaakje. Het hoofdgerecht is een duo: een op lage temperatuur bereid stukje kip, de huid knapperig afgebakken, met een kort geschroeide langoustine. Samen liggen ze in een doorzichtige kippenbouillon met een zoete toets van langoustine-olie: die twee gaan perfect samen. Apart ernaast wordt een salade geserveerd van krokant opgebakken gekonfijte kippenbout met crème van veldsla en hardgroen poeder van kervel en peterselie. Petje af.

En het vegetarische menu?

Aan de overkant klinken kreuntjes van genot boven rode biet met jonge geitenkaas en zoete aardappel met pompoen. We mogen af en toe een hapje meeproeven: ze heeft gelijk. Op het eind komen we weer samen in een fris dessert van zoete bospeen, sorbet van karnemelk en citroen.

Klinkt als een aanrader.

Dat is het, ook voor vegetariërs. We hebben het Deense woord voor lekker opgezocht: god. Vinden we ook wel een mooie naam. Bøg is god.

Contactgegevens

Bøg
Prinsestraat 130
2513 CH Den Haag
070 406 9044

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.