Hersman richt vizier op WK allround

In het land waar allrounden heilig is, zochten schaatsers die de klassieke vierkamp onvoldoende beheersen afgelopen weekeinde in Deventer naar een reddingsboei....

Van onze verslaggever Wybren de Boer

Rationeel had Hersman de allroundtoernooien reeds uit zijn hoofd gezet, nadat hij in december bij het NK allround door een blessure kwalificatie misliep. Maar nu Gianni Romme zich ziek heeft afgemeld voor het EK allround van komend weekeinde en het nog maar de vraag is of de Brabander tijdig hersteld is voor de mondiale titelstrijd over vier weken in Milwaukee, meent Hersman alsnog aanspraak te kunnen maken op het WK allround.

Tijdens de World Cup in Calgary, een week voor het WK in Milwaukee, wil Hersman in een extra selectiewedstrijd (over 1500 meter en 5 kilometer) de strijd aanbinden met Romme, diens EK-vervanger Janmaat en eventueel Postma en/of Ritsma, de beide EK-favorieten. Inzet zijn dan vermoedelijk twee openstaande WK-tickets. In het voorseizoen was Hersman als meerkamper Postma en Ritsma de baas. In Deventer liet hij in het fictieve klassement over 1500 meter en 5 kilometer Janmaat royaal achter zich.

De commissie topsport, belast met selectiebeleid, heeft reeds laten weten dat Romme haar voorkeur geniet. Eén goede vijf kilometer in Calgary zou voor hem volstaan om WK-deelname veilig te stellen. Ritsma en Postma gaan normaliter komend weekeinde in Hamar hun WK-plaats veiligstellen. Binnen dat scenario lijkt de weg voor Hersman zo goed als gebarricadeerd, maar dat laat onverlet dat zijn bede niet irreëel is.

Het is de vraag of één goede vijf kilometer van Romme in Calgary een garantie is dat hij een week later ook een compleet klassement aankan. De vijf kilo die de Brabander door ziekte aan lichaamsgewicht heeft verloren, is een veeg teken. Zeker is dat Hersman (vooralsnog) een betere allrounder is dan Janmaat, de vervanger van Romme op het EK en vanuit dat oogpunt ook zijn potentiële vervanger op het WK. Voor die laatste rol lijkt Hersman een minstens zo serieuze kandidaat.

De gehele situatie overziend, kwam Hersman tot de slotsom dat alle namen opnieuw in de grabbelton moeten en een extra selectiewedstrijd onvermijdelijk is. 'Door de ziekte van Gianni ontstaat een bijzondere situatie. De zaak moet weer opengegooid worden. Ik heb dit weekeinde laten zien een heel redelijk allrounder te zijn.'

Wat de commissie topsport nà het EK ook zal besluiten, zeker is dat Hersman in Deventer zijn seizoen redde. Met zijn optredens op de 1500 meter (1e) en 1000 meter (3e) verdiende hij tickets voor de World-cupwedstrijden in Butte en Calgary, al wijst de commissie topsport pas vandaag die startbewijzen officieel toe.

Via het klassement van het World-cupcircuit, òf via een toptijd in Calgary, kan plaatsing voor de WK afstanden begin maart in Nagano worden afgedwongen. 'Het seizoen biedt weer mogelijkheden', zei Hersman.

Slechts de toewijzing van de twee World-cupstartbewijzen voor de vijf kilometer laat nog even op zich wachten. Weliswaar nomineerden Hersman en Verheijen zich daarvoor, maar de commissie topsport wil om plausibele redenen afwachten hoe Postma en Janmaat komend weekeinde in Hamar op de vijfduizend meter acteren.

Romme, Ritsma en De Jong hebben, op grond van eerdere prestaties, al tickets. Postma ontbrak in Deventer, Janmaat spaarde energie met het oog op het Europees kampioenschap.

Als debutant op het internationale podium draagt Sicco Janmaat in Hamar een grote verantwoordelijkheid. De stand-in van Romme moet bij de eerste veertien eindigen om voor Nederland een derde startplaats op het WK veilig te stellen. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar de kille cijfers schetsen een ander beeld. Met zijn vier beste tijden tot op heden gereden scoort Janmaat een puntentotaal (158.181) dat hem tijdens het EK van vorig jaar de twaalfde plek zou hebben bezorgd, slechts een half punt voor nummer veertien.

Stress en faalangst zullen op Janmaat, een 21-jarig Amsterdams lefgozertje, echter niet snel vat krijgen. Een maand geleden tijdens het NK allround stelde hij nog zonder blikken of blozen zich niet minder te voelen dan 'de groten' en nu een rechtstreekse confrontatie, geheel onverwacht, nabij is, neemt hij daarvan geen woord terug. 'Er zijn nu ineens mensen die over druk beginnen. Als ik normaal schaats, gebeuren er echt geen rare dingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden