Herkansing voor Karzai

Waar een Nederlands spreekwoord luidt dat het weinig uitmaakt of je door de hond dan wel door de kat wordt gebeten, zou in Afghanistan een kleine variant hierop niet misstaan: het doet er niet zo veel toe of je vandaag of morgen door de hond wordt gebeten....

Na veel heen en weer gepraat, vooral achter de schermen, heeft president Hamid Karzai besloten zich alsnog neer te leggen bij de bevindingen van de Electorale Klachtencommissie, die zo veel gevallen van fraude bij de verkiezingen heeft gevonden dat de aanvankelijk gemelde, tamelijk ruime meerderheid voor de president onhoudbaar werd. Na aftrek van alle dubieuze uitslagen resteerde voor Karzai een score van minder dan 50 procent.

Er komt dus een tweede ronde, en wel over zeventien dagen. Met een schone lei? Nee, het kan haast niet anders of de winnaar van die herkansing luistert naar de naam Hamid Karzai. Want ook al werden er in de eerste ronde op 20 augustus – zo lang geleden is het alweer – honderdduizenden vervalste stemmen op hem uitgebracht, hij heeft nog altijd een ruime voorsprong op zijn naaste rivaal Abdullah Abdullah. De zege kan hem alleen bij een electorale aardverschuiving ontgaan. Als Pathaan kan hij rekenen op brede steun vanuit zijn natuurlijke achterban, terwijl in niet-Pathaanse kringen menigeen zal beseffen dat in deze fase het bruuskeren van Afghanistans grootste bevolkingsgroep forse risico’s met zich meebrengt voor het wankele etnische evenwicht in het land.

Behalve dat de kans op een andere uitkomst zeer gering is, kan helaas ook niet worden uitgesloten dat de verkiezingen in tweede instantie opnieuw zullen worden ontluisterd door onregelmatigheden. Vanwege de invallende winter wordt de organisatie in logistiek opzicht en vanuit het oogpunt van de veiligheid een nog lastiger operatie dan de eerste keer. De opkomst (38 procent in augustus) zal allicht nog lager uitvallen.

Ondanks dit alles zal er in Kabul, Washington en Brussel menige zucht van verlichting zijn geslaakt toen Karzai gisteren publiekelijk akkoord ging met een tweede ronde. Met goede reden. Zou hij hebben vastgehouden aan de uitslag zoals deze aanvankelijk was gegeven en zou hij zijn invloed in de kiescommissie hebben aangewend om hem de zege niet te ontnemen, dan had het – toch al gehavende – centrale gezag in Afghanistan verder aan geloofwaardigheid ingeboet en had voor de hele internationale missie een legitimiteitscrisis gedreigd.

Nu is in elk geval voorkomen dat de verkiezingen zonder meer kunnen worden afgeserveerd als een ondemocratisch misbaksel. Het blijft pijnlijk dat er zo veel druk moest worden uitgeoefend om zulk onheil af te wenden, maar misschien kan in een land met zo weinig democratische ervaring en een zo sterke tribale cultuur niet veel beter worden verwacht.

Voor het Witte Huis en zijn NAVO-bondgenoten is de kous hiermee niet af. Terecht is de afgelopen weken onder anderen door de Amerikaanse bevelhebber Stanley McChrystal gewaarschuwd dat de campagne tegen de Taliban alleen kan slagen met een regering in Kabul die waarlijk wil en kan regeren. Dat vereist veel minder clanpolitiek en veel meer bereidheid tot samenwerking.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.