Het eeuwige leven Henk Temming

Henk Temming (1923-2018) was een begenadigd voetballer: bikkelhard, met een uitstekende trap

Henk Temming was een begenadigd voetballer; bikkelhard, maar met een uitstekende trap. En hij was vader van de Temming van Het Goede Doel.

Van links naar rechts: Henk Temming, Hans Kraay, Tonny van der Linden, Eddie Achterberg. Beeld Hollandse Hoogte

Op de uitvaart van zijn vader in stadion Galgenwaard vertelde Henk Temming jr –  bekend als componist-zanger van Het Goede Doel – over de keer dat hij samen met hem naar een crematie van een vriend was geweest. ‘Wat vond u er van? Hij werd wel erg opgehemeld’, zei Temming jr. ‘Ja’, was het antwoord, ‘ze kunnen godverdorie toch niet zeggen dat hij elke avond dronken was.’

Henk Temming, die 23 april op 94-jarige leeftijd overleed, was een nuchtere Utrechter. Behalve dat hij vader was van Goede Doel-zanger Henk Temming en neef van voormalige DWS- en Feyenoord-spits Mosje Temming, was hij zelf een begenadigd voetballer.

Hij was de stofzuiger van het team van DOS – een van de voorgangers van FC Utrecht – dat in 1958 kampioen van Nederland werd. ‘Toen ik daar bij de supporters op de schouders zat, heb ik ook een traantje weggepinkt en dat voor die ‘bikkelharde Temming’, zoals ik vaak werd genoemd’, zei hij later in een interview.

Temming was toen al 34 jaar. Hij kreeg de bijnaam Mister DOS, hoewel Tonny van der Linden, Hans Kraaij sr en ‘Zwarte Panter’ Frans de Munck veel grotere sterren in dat elftal waren. Hij zou nog twee seizoenen bij DOS spelen en nog een jaar bij stadsgenoot Velox in de Tweede Divisie.

Temming werd geboren in een katholiek arbeidersgezin van veertien kinderen in de Utrechtse Sterrenwijk. In 1932 werd hij lid van DOS. De oorlog doorkruiste zijn carrière doordat hij werd opgepakt en in een werkkamp in Duitsland terechtkwam.

Na de oorlog pakte hij het voetbal weer op. ‘Hij ging voorop in de strijd. In de eerste plaats op inzet’, zei historicus Ad van Liempt op de uitvaart. Er waren nogal wat officials die hun wenkbrauwen optrokken bij zijn harde spel. Maar Temming trok zich daar weinig van aan. Toen midvoor Tonny van der Linden in de uitwedstrijd zijn bloedende knie liet zien na een gemene tackle van zijn tegenspeler, zei Temming: ‘Wacht maar. Ik pak hem wel aan. Van hem zal je de rest van de wedstrijd geen last meer hebben.’

Even later werd de verdediger van Wageningen met een brancard het veld afgedragen. Temming had echter ook een uitstekende trap. Hij maakte veel doelpunten met afstandsschoten en nam altijd de penalty’s.

Coen Moulijn noemde hem een van de vier beste spelers van Nederland in die tijd. Maar bij het Nederlands elftal kwam hij niet verder dan vier reservebeurten.

Veel verdiende hij niet met voetbal. Maar Temming was in tegenstelling tot de meeste voetballers een gewiekst zakenman. De sportzaak die hij in in 1949 opende, was een groot succes. Gert van Es jr, zijn vader was penningmeester van amateurclub VVO’65, zei zich te herinneren dat Temming een keer ’s avonds na elf uur opbelde. ‘Wie belt nu zo laat’, vroeg ik mijn moeder? Mijn vader lag al op bed. Het bleek Temming te zijn. Hij zei ‘Van Es, er staat nog een rekening van vijftien ballen open. Als die niet wordt betaald, dan krijgen jullie vanaf maandag geen ballen meer.’

Temming was een trouwe supporter van DOS en later FC Utrecht. Hij was erbij toen in 2013 bij de Galgenwaard een monument werd onthuld met de namen van het kampioensteam van 1958.

Hij had met zijn vrouw drie dochters en zijn zoon, Henk Temming jr, die samen met Henk Westbroek de drijvende kracht was achter de succesvolle band Het Goede Doel. ‘Nee, met voetballen was het niks gedaan met Henkie, maar in de showbizz heeft hij het aardig gemaakt. Je kan toch zeggen dat vader en zoon landelijke bekendheid hebben afgedwongen’, zei Temming sr trots.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.