Helft ouders wil geen allochtone schoonzoon

Nederlandse ouders vinden het in overgrote meerderheid goed voor hun kind dat het opgroeit in een multiculturele samenleving. Toch zou bijna de helft het erg vinden als hun zoon of dochter later thuiskomt met een allochtone partner.

Twee- en driejarigen kinderen in de nulgroep op de Dr. J. Woltjerschool in Rotterdam. © ANP

Dat blijkt uit een onderzoek dat tijdschrift J/M vandaag publiceert. Opvallend is dat een allochtone partner meer wordt geaccepteerd voor jongens dan voor meisjes. Van de ouders zou 43 procent het (heel) erg vinden als een dochter zou thuiskomen met een allochtoon vriendje. 38 procent heeft er moeite mee als een zoon kiest voor een allochtone vriendin.

Accepteren
'Toch is het dus een meerderheid van ouders die een allochtone partner wel zou accepteren', zegt onderzoeksredacteur Anne Elzinga van J/M. Er zijn geen cijfers bekend over hoe ouders in het verleden hierover dachten, maar Elzinga vermoedt dat de tolerantie voor een schoonzoon of -dochter van een andere afkomst de afgelopen jaren is gegroeid.

Uit dit voorjaar gepubliceerd promotieonderzoek van psychologe Shelli Dubbs blijkt dat Nederlanders met deze uitkomsten internationaal niet uit de pas lopen: overal ter wereld hebben ouders het liefst dat hun kind kiest voor een partner van dezelfde culturele en religieuze afkomst.

In de enquête is aan ongeveer zeshonderd autochtone ouders gevraagd hoeveel contact zij en hun minderjarige kinderen hebben met allochtonen en hoe zij hun kind voorbereiden op het leven in de multiculturele samenleving. 'Ouders zijn in grote lijnen heel realistisch' zegt Elzinga. 'De multiculturele samenleving is voor hun kinderen allang een feit. Je kunt ze dus maar het beste leren goed om te gaan met verschillende culturen.'

Nederland heeft meer aan kinderen die geleerd hebben om te gaan met meerdere culturen dan aan kinderen die met één cultuur zijn opgegroeid, onderschrijft 77 procent van de ouders. Spelen of uitgaan met kinderen van andere afkomst vindt het overgrote deel geen probleem.

Toch blijven de werelden in de praktijk nog vaak gescheiden. Gevraagd naar de vrienden van hun oudste kind, zegt 51 procent van de ouders dat daar geen allochtonen bij zijn. Ontmoetingen tussen autochtone en allochtone kinderen vinden vooral op school en in de buurt plaats. Een witte buurt is volgens 81 procent van de ouders ideaal om een kind op te voeden. Driekwart stuurt zijn kind liever niet naar een school waar meer dan 30 procent van de kinderen allochtoon is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden