Update

'Helft misbruikklachten Rooms-Katholieke Kerk gegrond'

De klachtencommissie van het misbruikmeldpunt van de Rooms-Katholieke Kerk heeft bijna de helft van de tot nu toe behandelde aanklachten gegrond verklaard. Dat blijkt uit cijfers die het Meldpunt Misbruik RKK vandaag publiceerde.

De commissie heeft 97 klachten uit 2010 en 2011 behandeld, waarvan 43 gegrond zijn verklaard, aldus een woordvoerder. Een aantal zaken is aangehouden, omdat daarin wordt bemiddeld. Bij twee zaken is inmiddels geschikt. In 16 gevallen is het nog wachten op de reactie van betrokken kerkelijke gezagsdragers, zoals bisschoppen of oversten van ordes en congregaties. In totaal zijn er sinds het bekend worden van de verhalen rondom seksueel misbruik binnen katholieke instellingen 568 klachten ingediend bij het voormalige meldpunt Hulp & Recht.

Afgehandeld
De adviezen van de commissie worden geanonimiseerd gepubliceerd op de website van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. De commissie kijkt in eerste instantie naar klachten uit 2010 en 2011, omdat deze eind van dit jaar afgehandeld moeten zijn.

De klachtencommissie handelt acht à negen klachten per week af. Klachten over vermeende daders die nog leven, worden als eerste afgehandeld. In totaal gaat het om ongeveer 100 aangeklaagden die nog leven. Oud-president van het gerechtshof in Den Bosch Wiel Stevens leidt de commissie en wordt bijgestaan door een team van onder anderen rechters, griffiers en juridisch adviseurs.

Na een klaagschrift van een vermeend slachtoffer en een verweerschrift van de beklaagde volgt een zitting waarvoor beide partijen worden opgeroepen. De klacht is volgens de commissie gegrond wanneer het misbruik is bewezen of aannemelijk gemaakt. De commissie brengt een advies uit aan de bisschop of de overste van het betreffende bisdom, orde of congregatie waar het misbruik zou hebben plaatsgevonden. Dat advies is niet bindend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden