Helft Marokkanen pleegt voor 22ste ten minste één misdrijf

Amsterdam Ruim de helft van de Marokkaanse jongens heeft op 22-jarige leeftijd ten minste één misdrijf gepleegd...

Dit blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie. Van de mannen die in 1984 is geboren uit ten minste één Marokkaanse ouder, is 54 procent in aanraking geweest met de politie wegens een delict. Voor Surinamers is dat 43 procent, Turkse jongens scoren 41 procent, Antillianen 38 procent. Van de Nederlandse mannen heeft 20 procent op zijn 22ste minimaal een misdrijf gepleegd.

De cijfers komen uit het politiesysteem HKS, dat sinds 1996 kan worden gebruikt voor wetenschappelijke studies. De groep die is onderzocht werd toen twaalf jaar. Deze lichting was de eerste over wie betrouwbare gegevens beschikbaar waren, stellen de onderzoekers Arjan Blokland, Kim Grimbergen, Wim Bernasco en Paul Nieuwbeerta. Hun bevindingen bevestigen in grote lijnen de resultaten van andere onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd.

Marokkaanse jongens plegen het snelst hun eerste delict: gemiddeld als ze 17,6 jaar oud zijn. Ze hebben op hun 22ste de meeste delicten op hun naam staan: 4,1, bijna twee keer zoveel als Nederlanders.

Mannen uit Marokko plegen relatief veel vermogensdelicten, Nederlanders maken zich vaker schuldig aan vernieling, ordeverstoring, verkeersmisdrijven en – net als Turken – geweldsdelicten.

Onder vrouwen scoren Surinaamsen het slechtst: ruim 17 procent staat vermeld in het politiesysteem. De verwachting van de onderzoekers dat Turkse en Marokkaanse meisjes vrij weinig misdrijven plegen, kwam gedeeltelijk uit. Van de Marokkaanse vrouwen gaat ruim 16 procent in de fout, terwijl Turksen met 6 procent goed presteren. Van de Nederlandse vrouwen heeft 4,5 procent op 22-jarige leeftijd een misdrijf gepleegd.

De wetenschappers beklemtonen dat etniciteit en cultuur op zichzelf geen verklarende factoren zijn voor criminaliteit. Er zou een verband kunnen zijn met sociaal-economische achterstanden, sociale controle en discriminatie. Het is mogelijk dat de politie meer let op allochtonen, .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden