Helft Marokkaanse jongens in aanraking met politie

Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens in Nederland is voor zijn 22ste in aanraking geweest met de politie. Bij een derde van deze groep gebeurde dat zelfs vijf keer of vaker. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.

In totaal is 23 procent van alle jongens in Nederland in aanraking geweest met de politie, voor meisjes is 5 procent. De onderzoekers schrijven in een samenvatting van het onderzoek (PDF) dat de percentages voor jongeren van niet-Nederlandse komaf hoger zijn dan voor autochtone jongeren. Verder zijn Marokaanse jonges sterk oververtegenwoordigd, en ook Marokkaanse meisjes komen vaker in aanraking met de politie dan leeftijdsgenoten van Nederlandse afkomst.

De onderzoekers, criminologen en migratieonderzoekers (PDF), hebben voor het themanummer 'Criminaliteit, migratie en etniciteit' de gegevens gebruikt van iedereen die in 1984 is geboren, en gingen na hoe vaak zij tussen hun 12e en 22ste in aanraking zijn geweest met de politie.

Verklaring

Over de verklaring zijn de wetenschappers het nog niet eens. Er zou een verband kunnen zijn met de maatschappelijke achterstand van veel allochtonen, maar het is ook mogelijk dat culturele aspecten en de sociale omgeving een rol spelen.

Een verklaring waarvoor in Nederland nog weinig aandacht is, is volgens de onderzoekers dat de politie meer let op bijvoorbeeld Marokkanen dan op autochtonen. In België hebben wetenschappers wel de tendens vastgesteld dat justitie discrimineert.

Kamervragen

De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de publicatie. De Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma vinden dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) 'het Marokkaanse tuig eindelijk ongenadig hard moet aanpakken' door ze een celstraf te laten uitzitten en vervolgens het land uit te zetten.

Asielzoekers

In het nummer wordt ook onderzoek gedaan naar hoe vaak asielzoekers crimineel gedrag vertonen. Op basis van administratieve gegevens concluderen de onderzoekers dat afgewezen asielzoekers vaker betrokken zijn bij criminaliteit dan asielzoekers in procedure, die op hun beurt weer vaker geregistreerd staan als verdachte dan migranten met een verblijfsverguning of de Nederlandse nationaliteit.

Volgens het onderzoek toont dit aan dat een zwakke juridische status samenhangt met een sterkere betrokkenheid bij criminaliteit.

Nieuw licht

De redactie van het themanummer schrijft (PDF) dat ze ofwel een nieuw licht op criminaliteit van langdurig gevestigde migrantengroepen heeft willen werpen, ofwel criminaliteit heeft willen onderzoeken van nog weinig onderzochte of relatief nieuwe migrantengroepen zoals bijvoorbeeld asielzoekers. De redactie schrijft dat 'Relaties tussen criminaliteit en migratie grondige onderzoeksaandacht verdienen, maar dat ook kritische discussie nodig blijft om te voorkomen dat het onderzoek ongewild bijdraagt aan de uitsluiting van hele groepen migranten, die in meederheid niets met criminaliteit te maken hebben.'

Jongeren (Martijn Beekman / de Volkskrant)Beeld Beekman, Martijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden