Heet en snel drinken vergroot kans op slokdarmkanker

Het is oppassen geblazen met het drinken van hete waren als thee. Daar krijg je slokdarmkanker van, ontdekten Iraanse onderzoekers in het noorden van Iran....

Chinese onderzoekers, samen met voedingskundigen van Wageningen Universiteit, ontdekten hetzelfde, in het noorden van China. Daar drinken ze versgezette groene thee supersnel. Hun artikel verschijnt over een week in de International Journal of Cancer. Niet de drank, maar de hoge temperatuur is de oorzaak, stellen Iraniërs en Chinezen, die onafhankelijk van elkaar onderzoek deden.

‘Drinken van hete thee, hete koffie of hete soep verhoogt het risico op slokdarmkanker’, mailt Ming Wu van de Chinese gezondheidsdienst in de Oost-Chinese kustprovincie Jiangsu. Wu leidde de Chinese theestudie waarop hij dit jaar hoopt te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

‘De temperatuur is de oorzaak, niet wat je drinkt. Thee trekt en smaakt beter als het water 70 tot 80 graden Celsius is. In Nederland zal het niet zo’n vaart lopen met een verhoogd risico op slokdarmkanker. Hier wordt niet extreem heet gedronken, en ook niet veel en snel.’

De binnenbekleding van de slokdarm loopt bij het drinken van hete dranken ernstige schade op. Die herstelt niet als epitheelcellen daar dagelijks meerdere keren een flinke opdonder te verwerken krijgen. Het precieze mechanisme is niet bekend, maar de oorzaak van tumorvorming zit in de hitte, niet in de stoffen in de drank. In zwarte en groene thee zitten stoffen die tumorvorming juist remmen.

De Iraanse studie is uitgevoerd in de noordelijke provincie Golestan, die grenst aan de Kaspische Zee. Slokdarmkanker komt daar extreem vaak voor, de incidentie is er de hoogste in de wereld. Maag-darmspecialisten van de universiteit van Teheran turfden aan de hand van vragenlijsten theemanieren van meer dan driehonderd patiënten met slokdarmkanker. Hun theegewoonte werd afgezet tegen die van een controlegroep van kankervrije mensen.

Uit de vergelijking blijkt dat mensen die thee binnen twee minuten na het zetten naar binnen klokken, een meer dan achtmaal zo hoog risico lopen op slokdarmkanker. Mensen die twee tot drie minuten wachten met theedrinken, lopen nog steeds een meer dan tweemaal zo hoog risico op slokdarmkanker.

Ook bij ratten die heet water moesten slikken, neemt het risico op slokdarmkanker snel toe als de watertemperatuur stijgt, blijkt uit onderzoek. Er is een direct verband tussen de hoeveelheid thee die wordt gedronken en het voorkomen van slokdarmkanker. Het betreft plaveiselcelcarcinoom, ongebreidelde groei van platte cellen in de darmbekleding. Het is een van de twee soorten slokdarmkanker. In westerse landen neemt deze vorm toe.

De Chinese studie, waaraan meer dan 3.400 mensen meededen, is de afgelopen vijf jaar uitgevoerd onder supervisie van Ming Wu. De Chinezen hebben hun onderzoek net zo gedaan als de Iraniërs. De studie werd gedaan in twee dunbevolkte gebieden Dafeng en Ganyu, waar eveneens veel slokdarmkanker voorkomt. De Chinese onderzoekers berekenen een twee- tot driemaal verhoogd risico op slokdarmkanker voor mensen die groene thee supersnel naar binnen werken. De thee is dan meer dan 70 graden Celsius, schat Wu.

Er overlijden elk jaar in de wereld een half miljoen mensen aan slokdarmkanker, in Aziatische landen komt de aandoening veel vaker voor dan in westerse landen. Roken en alcoholgebruik zijn grote risicofactoren. Hete dranken drinken hoort ook bij de risicofactoren, onderbouwen Iraanse en Chinese onderzoekers voor het eerst een hardnekkig vermoeden.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden