Heel even staat De Man eerste op reuzenslalom

Terwijl heel Italië weende om de uitglijder van Imperatore Tomba, gleed een Nederlandse skiër woensdag naar een historische prestatie. Bij het wereldkampioenschap eindigde Harald de Man tijdens de eerste manche van de reuzenslalom als vijftiende....

ROLF BOS

Van onze verslaggever

Rolf Bos

SESTRIERES

Hij mocht daarom als eerste starten in de tweede en beslissende run over de Sises II-piste. Die skiede De Man tè voorzichtig uit, zodat hij uiteindelijk zestien plaatsen achter de Zwitser Michael von Grünigen eindigde. Met iets meer vaart had de 23-jarige Nederlandse kampioen de limiet voor de Spelen van Nagano gehaald.

Onder meer Juan Antonio Samaranch en FIAT- en Juventusbaas Giovanni Agnelli keken toe hoe De Man als eerste van start mocht gaan in de tweede manche. De Italiaanse speaker sprak van Harááááld Mandééé, die aan zijn mission impossible begon. De Man skiede rustig van de steile helling naar beneden, kwam over de finish, en zag zijn naam groot op het bord staan: Man de, Harald, Hol 2.55.61, met daarachter een levensgrote '1'.

Die historische stek, een tijdelijke eerste plaats op warempel een wereldkampioenschap, hield de Alkmaarder slechts anderhalve minuut vast, toen schoof zijn naam alweer naar nummer '2', en zo ging het nog even door, totdat hij uiteindelijk op de zeventiende plaats bleef steken. De Oostenrijkse trainer van De Man, Günther Gerhardt, stak zijn hand uit om zijn pupil te feliciteren, maar voegde hem ook toe dat hij de tweede run 'te voorzichtig' had geskied. 'Er had ein bissl mehr ingezeten, jung.'

Een halve seconde sneller, en De Man had de Liechtensteiner Marco Büchel en de Fin Sami Uotila gepasseerd. Dan had hij bovendien met zijn Head-ski's in het Japanse Nagano (eis: eerste vijftien op een WK, én daarna vormbehoud) aan de start gestaan. 'Ik besef dat ik de tweede run als een skileraar naar beneden ben gekomen. Was ik wel voluit gegaan, dan had ik zeker anderhalve of twee seconden sneller kunnen gaan. Maar ik had ook kunnen vallen.'

Stilletjes hoopte de Nederlandse atleet, die ondanks zijn 'langzame' tweede omloop een prestatie neerzette die nooit door een Nederlandse skiër behaald werd, dat er van de twintig skiërs die na hem kwamen, nog een deel zou sneuvelen. Dat gebeurde niet, de piste was 's middags eenvoudiger 'gestoken', dan tijdens de eerste afdaling. Toen regende het letterlijk skiërs. Van de 110 gestarte wintersporters kwamen er slechts zestig 'im Ziel'.

Ook Alberto Tomba, naar wiens verrichtingen de met duizenden toegestroomde tifosi reikhalzend hadden uitgekeken, haalde de finish niet. De Italianen waren de laatste dagen zo verwend met successen van hun vrouwelijke skisters (tweemaal goud voor Compagnoni, eenmaal goud voor Kostner), dat er ook met Tomba niks mis kon - en mocht - gaan. Maar Gigante Tomba presteert dit seizoen weinig en gleed bovenaan de helling al weg.

Een stuk verderop herhaalde hij dat kunststukje nog eens. De miljonairszoon uit Lazzaro di Savenna, door Agnelli naar Sestrieres gelokt met een premie van vier miljoen gulden én een Ferrari, skiede nog even door, maar gaf er na 1 minuut en drie seconden definitief de brui aan. Beneden klaagde de goedgemutste titelverdediger over 'raar gestoken' poortjes, over 't slechte licht en de vele sporen van zijn voorgangers - Tomba startte als zestiende.

Tomba eruit - Il imperatore di mundo bianco, de heerser van de witte wereld, die zaterdagavond op zijn geliefde slalom nog een herkansing krijgt - Michael von Grünigen oppermachtig aanwezig. De Zwitser, die al tijdens 26 achtereenvolgende reuzenslaloms op de been bleef en dit seizoen in de wereldbekercyclus ook superieur is, maakte geen enkele fout.

De bescheiden Zwitser zette tijdens de eerste run al een tijd neer waar de concurrentie zich op stukbeet. De tweede afdaling werd zodoende een formaliteit. De Noor Lasse Kjus eindigde op ruim een seconde en pakte zijn derde zilveren plak, nummer drie, de Oostenrijker Andreas Schifferer, verloor exact 1.45 seconde.

Tijdens de afsluitende persconferentie, waarbij Von Grünigen zijn visie op zijn gouden race gaf, was er opnieuw een, voor Nederlandse ski-begrippen historisch voorval. De naam 'De Man' viel. Een opmerkzame Zwitserse ski-journalist had de eerste run van seconde tot seconde geanalyseerd en berekend dat Von Grünigen de eerste drie delen als snelste had afgelegd. De beste tussentijd in het vierde deel bleek echter neergezet door niemand minder dan der Holländer Harald de Man.

Verbazing alom. Kun je daar misschien iets over zeggen, Michael - een Hollander die sneller is? 'Jawel, dat die Nederlander dat heeft gepresteerd is goed mogelijk, en als het dezelfde Nederlander is die met ons in Amerika heeft meegetraind, dan is het zelfs zéér goed mogelijk.'

Ondertussen hoorde Harald de Man - die in november inderdaad enige weken met het Zwitserse A-team in de sneeuw van Colorado trainde - dat hij vooralsnog niet door het NOCNSF voor de Winterspelen van Nagano genomineerd wordt. 'Want een zeventiende plaats is geen vijftiende plaats.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden