Hazenrug met pepersaus

Het wordt tijd dat we onze kerstverlangens bijstellen. Kerst, daar keek je vroeger máánden naar uit. Kerst, dat was een huis dat drie dagen van tevoren naar de voorbereidingen in de keuken rook; dat was de hele familie, ook die ene rare oom die je normaal nooit zag, aan een lange tafel; dat was een kommetje duivenbouillon en een knetterend haardvuur.

Marcus Huibers
null Beeld

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

4 hazenrugfilets met bloed
peper en zout
roomboter
olijfolie
200 gram paddestoelen, heel fijn gehakt
2 tenen knoflook, fijn gehakt
2 el groene peperkorrels (potje)
flinke scheut cognac of whisky
3 dl slagroom

Maar vroeger was vroeger, dat was dan en nu is nu, van oude menschen, de dingen die voorbijgaan. Het valt ons zwaar, maar misschien moeten we er ons maar bij neerleggen.

Eenmaal in de acceptatiefase zien we wat Kerst ook kan zijn: de hele dag Sky Radio met liedjes die je, als je eerlijk bent, best een warm gevoel geven, geen familie maar vrienden onder de boom, en het voornemen om dit jaar echt naar de nachtmis te gaan, zoals je je dat alle voorgaande jaren ook hebt voorgenomen. Kerst is commercie geworden, en sneeuwoverlast, en consumentengemak. Daar kunnen we maar beter een beetje van genieten.

Dus als u geen zin hebt om dat overheerlijke, maar toch wel bewerkelijke konijntje van vorige week op uw kerstdis te zetten, dan heb ik daar best begrip voor. Nou ja, echt begrijpen doe ik het niet, want wat is er nu smakelijker dan een ferm konijn dat van het bot valt?

Voor iedereen die nog geen idee heeft, maar wel iets lekkers én gemakkelijks op tafel wil zetten, deze kerstige hazenrug met pepersaus.

Haal de filets uit de verpakking, en vang het eventuele bloed op dat ervanaf komt. Dep de filets droog en kruid met zout en peper.
Verhit een flinke klont boter en een scheut olie in de pan, en bak er de filets in, gedurende ongeveer anderhalf tot twee minuten per kant. Haal uit de pan, en verpak de filets in aluminiumfolie.

Bak de paddestoelen, peperkorrels en knoflook in het resterende bakvet, een minuut of drie. Doe de drank erbij, houd de pan schuin, en laat de vlam erin vliegen. Laten uitdoven (of gebruik een deksel om te doven), en de room erbij schenken.

Nog een minuut of vijf laten doorpruttelen, en op het laatst het hazenbloed erdoor roeren (de saus niet meer laten koken).
Serveren met een romige puree en spruitjes of zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden