Hartige tuinbonen-artisjoktaartjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Deze keer: hartige tuinbonen-artisjoktaartjes (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

null Beeld .
Beeld .

Luigi Cornaro voelde zich in 1502 allerbelabberdst. Alhoewel zijn carrière voorspoedig verliep, was het met zijn gezondheid niet best gesteld. Oorzaak? Overgewicht. Deze Venetiaanse kunsthandelaar besloot op zijn 35ste een arts te raadplegen omdat hij bang was te sterven.

Die stelde hem gerust en adviseerde hem minder te eten. Cornaro zette zichzelf op een strikt dieet. Zijn maaltijden waren vanaf dat moment kwalitatief hoogstaand, maar bestonden uit kleine hoeveelheden. Dagelijks at hij slechts 350 gram voedsel: soms een beetje vlees met groenten en een stukje brood, soms alleen soep en altijd één eigeel. Van vis hield hij niet. Ook de alcoholinname bleef binnen de maat: dagelijks dronk hij 414 milliliter wijn. De kilo's vlogen eraf. Hij voelde zich geweldig.

Lof der soberheid

Omdat hij wilde dat iedereen zo gezond zou zijn, schreef hij rond zijn 80ste het pamflet Discorsi della vita sobria, wat we zouden kunnen vertalen in Lof der soberheid. Cornaro stierf op 102-jarige leeftijd, de perfecte reclamezuil voor zijn eigen dieet. Toen in de 18de eeuw een Engelse versie op de markt kwam, werd dat een bestseller.

Een kleine vijfhonderd jaar later en duizenden dieetboeken verder zag collega-bestsellerschrijver Frank van Berkum het levenslicht. Van zijn Gezond slank met dr. Frank verkocht hij in 2010 meer dan 250 duizend exemplaren. Nu heeft hij een nieuw boek geschreven (Het hongerige brein, uitgeverij Prometheus Bert Bakker, 19,95 euro) dat wordt bejubeld door wetenschappers die hem die hem destijds hebben verguisd. Van Berkum is in de psychologie gedoken en probeert de dikkerd in te wijden in het mysterie van de eetlust. Geen eenvoudige zaak. Het is opmerkelijk stil rond dit boek. Dan zegt de dokter iets zinnigs en luistert niemand, toch sneu.

Misschien zouden de januarilijners liever het gedachtengoed van Cornaro omarmen, dat is een stuk simpeler: een keer wegen, afmeten en klaar! In dat dieet passen trouwens echt chicetti, tapasachtige gerechtjes uit Venetië. Ik heb daar een eigen variant op gemaakt. 's Zomers is dit trouwens ook een lekker hapje, met verse tuinbonen.

Ingrediënten

blikje tuinbonen (155 g, uitgelekt)

80 g gemarineerde artisjokken (op olie, uitgelekt, bewaar 2 eetl van de marinade)

500 g aardappelen, kruimig soort

klont roomboter

peper en zout

snuf komijnpoeder

1 ei

3 eetl parmezaan, geraspt

paar takjes munt

Bereidingswijze

Verwijder het stugge vlies van de tuinbonen en snijd de artisjokken in kleine stukjes. Kook de aardappelen gaar en stamp tot een gladde puree. Doe er een klont boter bij. Voeg flink zout, peper en een snuf komijn toe. Klop er een eitje doorheen. Meng goed. Doe de 2 eetlepels parmezaan, de tuinboontjes en de artisjokken bij de puree. Voeg wat van de artisjokkenmarinade bij de puree en meng wederom goed. Schep een lepel van het mengsel in een siliconen cupcakevormpje, strijk af en verwarm 15 minuten op 220 graden. Dien op als torentjes: met de onderkant naar boven. Garneer met wat Parmezaan en een takje munt. Best feestelijk in al zijn soberheid.

Reageren?

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden