'Harde kern Ajax-fans allemaal criminelen'

Als een 'gevechtseenheid', zo is de Amsterdamse officier van justitie A. Maan de harde kern van de Ajax-supporters gaan zien....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Het gaat hen alleen om geweld, los van welke voetbalwedstrijd dan ook', zo karakteriseerde Maan woensdag de instelling van de voetbalfans.

De hoogste straf - twee jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk - eiste hij tegen Dennis S. Die wordt gezien als een van de leiders van dat deel van de Ajax-aanhang dat vroeger de 'F-side' werd genoemd. De eis tegen hem was extra hoog omdat hij ook van de grootschalige handel in XTC-pillen wordt verdacht.

De laagste eis die Maan gisteren uitsprak, betrof Chris D.: zes maanden cel waarvan vier voorwaardelijk. D. moet al enkele maanden zitten voor zijn rol tijdens het Beverwijk-gevecht tussen Ajax- en Feyenoord-supporters. Daarbij kwam Carlo Picornie om het leven.

De betrokkenen bij die veldslag zijn vervolgd door justitie in Haarlem. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is het nu om iets anders te doen: voor het eerst wordt geprobeerd veronderstelde hooligans veroordeeld te krijgen voor deelname aan een criminele organisatie.

Officier Maan wees erop dat de twaalf Ajacieden grote maatschappelijke schade veroorzaken. Iedere belastingplichtige betaalt al jaren mee aan het voetballen op topniveau, omdat de beveiliging handen vol geld kost.

'Verdachten als dezen hebben meer dan hun steentje bijgedragen aan het opjagen van die maatschappelijke kosten', zei Maan.

Tijdens een twee uur durend betoog gaf de aanklager aan waarom het gedrag van de Ajax-supporters voldoet aan de criteria voor een criminele organisatie. Structureel probeerden ze controle door de politie te ontlopen. In cafés vonden vergaderingen plaats om confrontaties met supporters van andere clubs voor te bereiden. Er werden volgens de officier zelfs verkenners ingezet om de Feyenoord-supporters in de gaten te houden. Ook was er een intern selectie- en sanctiesysteem, zo hield Maan het publiek in de rechtszaal voor. Uit de afgeluisterde telefoongesprekken en de afgelegde verklaringen was hem ook zonneklaar gebleken dat de supportersgroep het oogmerk had geweldsdelicten te plegen. De officier omschreef het optreden van de Ajacieden als 'een soort eigen competitie, waarbij niet tegen een bal wordt geschopt, maar tegen een mens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden