het eeuwige leven vanHans Wilbrink (1948-2019)

Hans Wilbrink (1948-2019): Kopijloper die de Varagids groot maakte

Zijn eerste baantje in de journalistiek was ‘chef telexhok’. Na een uitstapje als promotor van Hollandse hits werd hij een succesvol bladenmaker.

Hans Wilbrink. Beeld Hollandse Hoogte / Berry Stokvis
Hans Wilbrink.Beeld Hollandse Hoogte / Berry Stokvis

Wetenschappelijk was vastgesteld dat 24 biertjes na elkaar dodelijk zouden zijn. Adjunct-hoofdredacteur Hans Wilbrink van Nieuwe Revu nam in juni 1977 zelf de proef op de som in een ‘Klopt het?-serie in de jaren zeventig. ‘Gieten, gieten, gieten. De eerste acht of negen, daar merk je niks van. Daarna beginnen ze hard binnen te komen’, schreef hij. Hij zette door, ondanks het feit dat een aantal collega’s even dacht dat hij de stelling zou bevestigen.

In de wilde jaren zeventig leek alles mogelijk in de bladenjournalistiek, zeker bij Nieuwe Revu, dat onder leiding van de bevlogen hoofdredacteur Ton van Dijk onder de slogan ‘seks, socialisme en sensatie’ spraakmakend wilde zijn. Wilbrink was in de woorden van toenmalig collega Pieter Storm ‘de sergeant van Ton van Dijk’. Grenzen werden opgezocht en af en toe overschreden. Een ‘alternatieve kerstboodschap’ van de koningin, verluchtigd met bloot­foto’s, resulteerde in de vernietiging van de hele oplage op last van de directie van uitgever VNU. De ­redactie met Wilbrink demonstreerde in Amsterdam met de leus ‘Baas in eigen Blad’.

Op 14 september overleed Hans Wilbrink in zijn woonplaats Amersfoort. Hij wordt overleefd door zijn echtgenote, Tonny van den Bergh, en hun kinderen Tommy en Dolly.

De geboren Amsterdammer Wilbrink sjeesde al op de middelbare school, waarna hij een baantje kreeg als kopijloper bij de Volkskrant. Dat betekende dat hij de ­telexberichten van Reuters, AP en AFP, die in lange stroken uit de machines rolden, moest afscheuren. Als ‘chef telexhok’ beperkte hij zich daar niet toe. Toen de Sovjets in 1968 een einde maakte aan de Praagse Lente en alle communicatie met het Westen afsneden, legde Wilbrink contact met de redactie van de Tsjechoslowaakse krant Rudé Právo, waardoor de Volkskrant exclusieve informatie in handen kreeg. Hij zag daar ook dat pers­bureau Reuters van vele landen in de wereld toptienhitlijsten ­samenstelde, maar niet van Nederland. Hij besloot er zelf dan maar een aan Reuters te leveren.

Corry en de Rekels

In 1970 ging hij als platenplugger bij Dureco werken. Hij promootte acts als Corry en de Rekels, Vader Abraham, Ben Cramer, en het accordeonechtpaar de Kermisklanten. Maar de journalistiek lonkte. Voor Nieuwe Revu schreef hij een serie over wantoestanden in Hilversum – gebaseerd op eigen ervaringen – waarbij platenbazen onder tafel geld betaalden aan ­omroepmensen om hun muziek te draaien. Het werd een fikse rel, waarover zelfs Kamervragen werden gesteld.

Nadat Ton van Dijk was ontslagen, bleef Wilbrink als adjunct de stabiele factor. Hij moest de dead­lines en de financiën bewaken. Hij selecteerde de strips van Joop Klepzeiker en De familie Doorzon. En hij hield grote ego’s als Ischa Meijer, Theo van Gogh en Frits Barend en Henk van Dorp te vriend. Toen in 1987 intern problemen rezen bij de Varagids werd hij daar hoofdredacteur. Hij bouwde het blad succesvol om in Vara TV Magazine, met een oplage van 550 duizend stuks. Toenmalig Vara-voorzitter Marcel van Dam onderkende zijn talenten en benoemde hem eerst een jaar tot directeur van Vara Radio en daarna directeur Vara uitgeverij.

In 2008 ging hij met pensioen. In de afscheidsglossy Hans stak Paul Witteman de draak met hem als de zoon van God. ‘In die tijd ­beschouwde ik Marcel van Dam als God, vandaar.’ Youp van ’t Hek, voor wie Wilbrink de glossy Youp had gemaakt, noemde hem ‘de grootste mond’ die hij ooit had ontmoet. Na zijn pensioen was hij nog bestuurslid van de Mercurs, de Nederlandse Oscars voor de tijdschriftenbranche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden