Het eeuwige levenHans Eijsvogel (1927-2019)

Hans Eijsvogel maakte paarden even beroemd als Cruijff

Toen de drafsport bloeide was Hans Eijsvogel elke zondag de stem van de paardenliefhebbers. Hij praatte sneller dan de paarden liepen.

Peter de Waard
Hans Eijsvogel tijdens de 10.000ste uitzending NOS Langs de Lijn. Beeld ANP Kippa
Hans Eijsvogel tijdens de 10.000ste uitzending NOS Langs de Lijn.Beeld ANP Kippa

Nu is er een grotere kans dat een sportliefhebber de naam van een rechtsback van RKC weet dan die van een draver op Duindigt.

Ooit waren dravers bijna net zo bekend als Cruijff en Van Hanegem. In de tijd dat zij voetbalden zag heel Nederland aan het einde van elke Studio Sport een draverij met fameuze paarden als Quicksilver S, Eland, Henri en Jojo Buitenzorg. Commentator Hans Eijsvogel voerde de spanning halverwege de laatste bocht op en begon na ‘nu komen de paarden op het laatste rechte stuk’ nog sneller te praten dan de paarden liepen.

Zijn dochter Marjolein Bolhuis-Eijsvogel herinnert zich hoe hij dit onderdeel met hand en tand verdedigde. ‘Hij had een tandartsenpraktijk in Haarlem, maar elke dinsdag ging hij naar Hilversum voor de redactievergadering. Hij was anders bang dat de draverijen in het voetbalgeweld zouden sneuvelen.’ Eijsvogel was ook erg teleurgesteld over de teloorgang van de in diskrediet gebrachte draf- en rensport die nu nauwelijks meer media-aandacht krijgt.

Hans Eijsvogel was jarenlang Nederlands meest bekende hippische journalist. Behalve de draverijen – toentertijd een van de grootste sporten – becommentarieerde hij ook de dressuur, het springen, de vierspannen en de military. En één keer was hij ook co-commentator bij een hockeywedstrijd. Dat was bij de vrouwenhockeyfinale tijdens de Spelen van 1984 in Los Angeles. Zijn dochter Marjolein won daar goud. Hij was op dertien Olympische spelen. In 2016 werd hij nog gehuldigd op Duindigt voor zijn inzet voor deze baan. Hans Eijsvogel overleed 4 februari in Aerdenhout. Met zijn echtgenote had hij zes kinderen.

Hij was de zoon van een Haarlemse kno-arts die nog in het eerste elftal had gespeeld van Koninklijk HFC en zelf paarden hield. Hans, hij had nog een jongere zus, was als jonge ruiter verknocht aan de de military – een hindernisrace. Marjolein: ‘Hij zei altijd op aarde te willen terugkeren als military-paard omdat die de beste verzorging krijgen.’ In 1952 werkte hij mee aan een film over de paardensport in Nederland. Eindredacteur en verslaggever Tom Schreurs van het Avro-radioprogramma De Sportrevue, zag de film en vroeg hem als commentator van de hippische sporten. ‘Op doordeweekse dagen was ik tandarts en zaterdag en zondag verslaggever, vertelde Eijsvogel in 2012 in de jubileumuitzending van Langs de Lijn.

In 1976 ontstond op de redactie van Studio Sport een conflict met de vaste paardensportverslaggever Aad van Leeuwen. Toenmalig hoofdredacteur Bob Spaak stapte naar Eijsvogel toe en vroeg hem Van Leeuwen te vervangen. De laatste was razend en weigerde plaats te maken voor de ‘achterbakse, onbeholpen tandarts uit Aerdenhout’. De Vereniging draf- en rensport nam het voor Van Leeuwen op en Eijsvogel werd de toegang tot de drafbanen ontzegd. Uiteindelijk kwam minister Fons van der Stee van Landbouw er aan te pas om het conflict op te lossen. Hij gebood voorzitter Piet van Binsbergen van de draf- en rensport de boycot van Eijsvogel ongedaan te maken. Toen Van Binsbergen tegenstribbelde zei Van der Stee: ‘U bent toch niet doof.’

‘Mijn vader was een temperamentvolle man. En dan maak je niet altijd vrienden’, zegt zijn dochter. Hoewel hij van alle paardenonderdelen hield, nam de draf-en rensport een speciale plek in. Hij had de bloeiperiode van dit onderdeel van de paardensport meegemaakt en kon de teloorgang niet aanzien. Hans Eijsvogel is liefst 60 jaar actief geweest in de hippische sport. Hij was goed bevriend met prins Bernhard. Zijn memoires zouden dan ook de titel krijgen 1000 paarden en een prins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden