Het eeuwige leven Hans Brugman (1919-2019)

Hans Brugman was paardenman voor het leven: wel honderd jaar

Nadat hij zijn bedrijf op poten had gezet, richtte hij zich op de paardensport. Hij werd kampioen met jacht-paarden, zijn zoon haalde de Olympische Spelen als springruiter.

Hans Brugman

Na de ontdekking van de aardgasbel in Slochteren bedacht Hans Brugman dat binnen twintig jaar Nederland massaal zou overstappen op centrale verwarming. Hij richtte in 1958 een radiatorenfabriek in Tubbergen op die in omzet en winst al snel zijn fabriek voor textielmachines in Almelo naar de kroon stak.

‘Behalve een zeer succesvol zakenman was hij een gepassioneerde paardenman’, zegt Frans van Meggelen die in de begintijd met hem in het bestuur van de Stichting Military Boekelo zat. Brugman was de eerste voorzitter van de stichting die, in de woorden van Brugman, jaarlijks het belangrijkste paardenevenement na de Olympische Spelen organiseerde. Hij miste dit Twentse paardenevenement nooit, tot vorig jaar. Behalve zijn tweede vrouw Marga de Loo excelleerden daar ook zijn dochter Madeleine Brugman en zijn zoon Hans Brugman jr., die nog meedeed als springruiter aan de Olympische Spelen van 1972 in München.

Zelf werd Hans Brugman drie keer kampioen jachtpaarden: in 1988, 1989 en 1992. Hij was ook de drijvende kracht achter de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV) die volgens Madeleine Brugman niet verward moet worden met de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (ook KNJV). ‘Zijn KNJV werkte zonder geweren. Die houdt zich zich bezig met de drijfjacht met honden achter een vooraf getrokken spoor.’

Brugman was sinds 1963 betrokken bij die KNJV. In 1982 richtte hij het Huntcommittee op en ontwikkelde daarmee vele nieuwe jachten. Zelf deed hij aan 431 drijfjachten mee en op 97-jarige leeftijd reed hij nog altijd. Hij overleed op 15 december in het Twentse Ambt Delden en was toen 100 en een half jaar.

Hij werd geboren in het Zeeuwse Sluis en was de oudste van zes zonen van een onderwijzer. Toen deze hoofdonderwijzer werd in Mander, verhuisde het gezin mee naar Overijssel.

Voor de oorlog was Brugman aangemonsterd op een koopvaardijschip van de Koninklijke Shell, waardoor hij werkte voor de geallieerden. Het leverde hem het Oorlogsherinneringskruis op met verschillende gespen: Oorlogsdienst Koopvaardij 1940-1945, Middellandse Zee 1940-1945 en Oost-Azië – Zuid Pacific 1942-1945.

In Schotland ontmoette hij Elizabeth Mitchell. Na de oorlog trouwden ze, vestigden zich in Twente en kregen drie kinderen (twee zoons en een dochter). Brugman werkte aanvankelijk bij de machinefabriek van Stork in Hengelo. Hij was een technicus die verschillende patenten op zijn naam had.

In 1958 begon hij met steun van Stork voor zichzelf. Het bedrijf dat machines voor de textielindustrie maakte –  Brugman Machinefabriek – zou het niet redden. De radiatorenfabriek bestaat nog steeds, zij het onder een andere eigenaar.

Naast zijn werk had Brugman een privémanege, waar de drie kinderen uit zijn eerste huwelijk en zijn dochter Madeleine uit zijn tweede huwelijk leerden paardrijden. Terwijl hun vader actief was met de jachtpaarden, kozen de kinderen voor de military (nu eventing), een olympische discipline met crosscountry, dressuur en springen. Zijn kleindochter Stephanie werd later op wedstrijdniveau actief bij het springen.

In een interview met Tubantia in 2016 zei hij: ‘Ik heb nog een ruin bij mijn huis in Ambt Delden. Dat is Rocky Rebel. Op maandag rijd ik paard. Ja, ik ben er ook wel eens afgevallen. Maar ik heb nog nooit iets gebroken.’ Daarnaast ging hij twee keer per week naar de fitness. Het werken met de hometrainer, apparaten en de medicijnbal vond hij leuker dan een stukje wandelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden