Haagse rechtbank roept Bouterse en Wijdenbosch op als getuige

De rechtbank in Den Haag heeft een voorlopig getuigenverhoor gelast van de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse en de Surinaamse president Wijdenbosch....

SIETSE VAN DER HOEK

Van onze verslaggever

Sietse van der Hoek

BIJLMER

Vorige week heeft Buitenlandse Zaken de autoriteiten in Paramaribo daarvoor om rechtshulp gevraagd. Volgens Sinester heeft zowel Wijdenbosch als Bouterse zijn raadsman mr. M. Zee laten weten te willen meewerken.

Door dezelfde rechter-commissaris zullen op 10 en 12 maart respectievelijk hoofdcommissaris Nordholt van de Amsterdamse politie en Docters van Leeuwen, het vroegere hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), worden gehoord. Kort daarna volgt Ed. van Thijn, ex-burgemeester van Amsterdam.

Drs. Eric Sinester (45, geboren in Paramaribo, wonend in Zaandam) was vanaf 1985 werkzaam bij de Amsterdamse gemeentepolitie als coördinator minderhedenbeleid en 'multicultureel' adviseur van de korpsleiding. Eind 1991 werd hem 'eervol ontslag' aangezegd op grond van een BVD-rapport dat tot de slotsom kwam dat Sinester 'met het oog op de dreiging van infiltratie door de Surinaamse legerleiding in het Amsterdamse korps een oncontroleerbaar risico' vormde.

Hij zou 'eigener beweging' contact hebben gezocht met de toenmalige legerleider Bouterse, die hem bij een persoonlijke ontmoeting in 1990 functies zou hebben aangeboden bij de politie en het leger. Via Bouterse zou hij ook voorkennis hebben gekregen van een op handen zijnde coup. Sinester zou bovendien contacten onderhouden met de Bouterse-gezinde voormalige eerste minister Wijdenbosch en met Bouterse-getrouwe Surinamers in Nederland, aldus het ambtsbericht van het BVD-hoofd Docters van Leeuwen.

Sinester mocht het BVD-dossier waarop het ambtsbericht was gebaseerd, niet inzien. En twee keer kreeg hij nul op het rekest in zijn verweer tegen het ontslag. Van de bestuursrechter en de Nationale Ombudsman. Beide instanties stelden vast, na vertrouwelijke inzage van het BVD-dossier, dat 'de bevindingen van de BVD in onderling verband en samenhang bezien ruimschoots voldoende draagvlak bieden om de in het ambtsbericht betrokken conclusie (oncontroleerbaar risico) te dragen'. Ondanks enkele onnauwkeurigheden en onjuistheden in het BVD-rapport, zoals de vermelding dat Sinester in Paramaribo een lezing zou hebben gegeven voor het Nationaal Leger.

Tegen de beslissing van de bestuursrechter is Sinester in beroep gegaan bij de Centrale Raad van Beroep. Bij de arrondissementsrechtbank in Den Haag begon hij een procedure om de Staat der Nederlanden tot schadevergoeding en rehabilitatie te dwingen. Met het getuigenverhoor van Bouterse, Wijdenbosch, Nordholt, Docters van Leeuwen en Van Thijn hoopt Sinester 'de voosheid' van het BVD-rapport te bewijzen.

Daarnaast wil hij aandacht voor de moeilijkheden van 'zwarte ambtenaren' in Nederland. 'Als mijn geval jurisprudentie wordt, zijn die ambtenaren heel makkelijk de klos. Suriname bijvoorbeeld is een kleine natie, iedereen kent iedereen. De moeder van Bouta woont in Paramaribo bij mijn moeder om de hoek. Wijdenbosch is een vroegere kennis van me. En de president van Suriname zou ik nu niet de hand mogen schudden op gevaar dat de BVD dat zou opmerken. Is dat niet zot?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden