GVB Amsterdam wordt zelfstandige gemeentelijke NV

Het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) van Amsterdam wordt verzelfstandigd tot een gemeentelijke NV. Vrijdag heeft het college van B en W besloten het voorstel naar de gemeenteraad te sturen....

Van onze verslaggever

Hiermee komt een einde aan een jarenlange discussie over de positie van het bedrijf. De beslissing werd verwacht, maar eerst moesten adviezen worden ingewonnen. De ondernemingsraad heeft een negatief oordeel gegeven.

'Alle belangen en argumenten afwegend, vinden we externe verzelfstandiging de beste optie', zegt wethouder G. ter Horst (PvdA), verantwoordelijk voor het GVB. Privatisering van het bedrijf is voorlopig niet aan de orde.

Externe verzelfstandiging wil zeggen dat de aandelen in handen blijven van de gemeente, maar dat er een zakelijke relatie komt tussen de gemeente als opdrachtgever en het GVB als leverancier van het openbaar vervoer.

Met deze beslissing is een van de laatste gemeentelijke vervoersbedrijven verzelfstandigd. In Utrecht, Den Haag, Dordrecht, Nijmegen en Groningen zijn ze al omgevormd tot gemeentelijke NV. Rotterdam loopt achter; daar moet de discussie nog beginnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden