Guantánamo-gevangenen zetten hongerstaking door
Ruim tweehonderd gedetineerden in de militaire gevangenis Guantánamo Bay, die nu ruim vier weken weigeren te eten, zeggen bereid te zijn hun hongerstaking voort te zetten tot de dood er op volgt....
Met de hongerstaking, die inmiddels zijn vijfde week is ingegaan,protesteren de gevangenen tegen de omstandigheden in het detentiecentrumvoor terrorismeverdachten op de Amerikaanse marinebasis in Cuba.
Een van hen, de voormalige Londense scholier Mohamed, verklaart: 'Ikben niet van plan te stoppen met deze actie totdat ik sterf of tot weworden gerespecteerd.' Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder doen nietmeer dan 76 gevangenen mee aan de hongerstaking.
Eind juni ging een aantal gevangenen ook al in hongerstaking, maar dezewerd beëindigd toen de leiding betere omstandigheden, waaronder drinkwaterin flessen, beloofde. Volgens verklaringen van gevangenen, in het bezit vande advocaat Stafford Smith, volgden toen twee incidenten waarbijgedetineerden bij ondervraging werden geslagen en seksueel werdenvernederd, en een koran werd ontheiligd. Daarop besloten de gevangen op 11augustus opnieuw in hongerstaking te gaan.
Volgens getuigenissen van gevangenen vielen veel gedetineerden flauwtijdens de hongerstaking. Een dertigtal zou naar de ziekenboeg zijnovergebracht. De broer van de Britse gevangene Omar Deghayes smeekte dezeweek de Britse overheid om in te grijpen.
'Ik ben zeer bezorgd. We kunnen het niet toestaan dat mensen wordengemarteld.'
De Amerikaanse rechterlijke macht zet in toenemende mate vraagtekens bijde rechteloosheid van de gevangenen in Guantánamo Bay. Deze week zeirechter Raymond Randolph tijdens een zitting van het federale hof vanColumbia dat de de rechterlijke macht de bevoegdheid heeft om het handelenvan militaire tribunalen ter discussie te stellen. Dit zei hij in reactieop klachten van gevangenen over het militaire tribunaal, dat oordeelde datslechts 38 van de 596 gedetineerden niet onder die categorie 'vijandelijkestrijders' vallen. Voor deze categorie gelden niet de rechten waarop'gewone' krijgsgevangen aanspraak kunnen maken.
Het Pentagon had dit tribunaal opgezet, nadat het Hooggerechtshof degevangenen vorig jaar toegang gaf tot de rechtbank. Voor die uitspraakkonden de gevangenen nergens aanspraak op maken. Rechter Joyce Hens Greennoemde in januari het tribunalensysteem 'onconstitutioneel', onder meeromdat de gevangenen geen inzicht krijgen in de bewijslast tegen hen.
Volgens cijfers van het Pentagon worden in het in januari 2002 geopendeGuantánamo Bay 505 terrorismeverdachten vastgehouden, van wie de meestengevangen zijn genomen na de inval in Afghanistan in oktober 2001.