Grote Oudejaarskikkererwtensalade met cayennepeper

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Grote Oudejaarskikkererwtensalade (voor 4 personen).

Geen oliebollen hier, vandaag. Geen appelbeignets. Als ik een hond of kat was, was ik helemaal gelukkig, want dit dorp ligt in een forse vuurwerkvrije zone. Frankrijk noemen ze die. Hier vuurwerkt men slechts van overheidswege en op feestelijke uitzonderingen na uitsluitend op de avond voor de herdenking van de val van de Bastille, die ook dit jaar weer op 14 juli valt. Oudejaar, la Saint-Sylvestre, is een langgerekte eetpartij die slechts wordt afgesloten met het drinken van champagne. En zoals u weet laat de ware wijnliefhebber zelfs de kurken daarvan niet knallen, maar wiebelt ze los en houdt ze tegen opdat het geluid hooguit dat van een babywindje is.

Nu zou ik zelf oliebollen en beignets kunnen maken. Doe ik niet. We krijgen geen gasten en zelf zijn we niet zo van het zoete. Als kind al verheugde ik me het meest op het slaatje dat na twaalven op tafel kwam. Een huzarensalade was dat, die mijn vader maakte van overgebleven koude aardappels. Nou ja, aanvankelijk. Later werden het emmers prut van een landelijke saladeboer als Johma, met dat kenmerkende, giftig wrangzure toontje van conserveringsmiddelen dat zo rond je keelamandelen bleef klepelen. Het was zaak die berg modder te verstoppen onder een laag mayo en die te decoreren met augurkjes, zilveruitjes, strepen ketchup, sardientjes en god weet wat nog meer.

Ingrediënten

2 citroenen

2 blikken van 400 ml kikkererwten

Mespunt kaneel

1 eetl korianderpoeder

1 eetl gemalen komijn

1 mespunt cayennepeper

1 rood uitje, ragfijn gesnipperd

1 teen knoflook, nog ragfijner gesnipperd

6 eetl olijfolie extra vierge

3 eetl Thaise vissaus

Facultatief: handje gehakte munt, koriander en/of peterselie

4 eieren

2 handjes veldsla

1 klein bakje Griekse yoghurt

Andere tijden

Jaren later leerde ik bij een kookopleiding dat de Ware Huzare bestond uit minuscule blokjes aardappel, appel, augurk, ui en vlees, die met een vinaigrette werden aangemaakt. Maar de tijden veranderen. Laten we dit keer eens een grote salade maken met kikkererwten als basis.

Boen niet-biologische citroenen altijd goed onder de warme kraan. Rasp de schil van eentje heel dun, zodat er geen wit meekomt en pers beide citroenen uit. Laat de kikkererwten goed uitlekken en vermeng in een kom met de specerijen, rode ui, knoflook, citroenrasp, olijfolie, vissaus en zoveel citroensap als lekker is. Wie wil mengt er gehakte groene kruiden door: munt voor frisheid, koriander voor exotiek, peterselie voor wie er niet uitkomt. Breng op smaak met zout en misschien meer cayenne. Zet een poos koel weg, maar schep af en toe eens om.

Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Snijd in de lengte in kwarten. Doe de salade in of op een schaal en maak een rand van veldsla. Garneer met eiparten en drapeer de losgeklopte yoghurt middenop. Woeste types doen nog iets met ansjovisjes en sardienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden