'Groot-Brittannië is een groot toilet'

'Het doden van een overspelige, zelfs een moslim, is oké. Het doden van een heiden voor welke reden dan ook of zonder reden, is oké.' Drie dagen lang luistert een Britse jury in een rechtbank in West-Londen met stijgende verbazing naar de haatpreken van Abu Hamza al-Masri (47), een verknipte...

Van onze correspondent Peter de Waard

De een na de andere preek wordt hen op video voorgeschoteld. Gisteren werd een preek uit 1999 getoond, waarin Abu Hamza opriep met de hulp van het zwaard de islam te verspreiden. 'Mensen die alcohol verkopen, moeten naar de moskee worden gestuurd. Maar zorg er tegelijkertijd voor dat degene die de vergunning voor het openen van een wijnwinkel heeft gegeven, niet langer meer op deze aarde is. Maak hem af.'

Abu Hamza staat terecht wegens het oproepen tot het vermoorden van joden en andere niet-moslims. In totaal zijn hem vijftien strafbare feiten ten laste gelegd. Abu Hamza was prediker in de Finsbury moskee in noord-Londen die inmiddels is gesloten.

Abu Hamza emigreerde in 1979 van Egypte naar Groot-Brittannië. Hij was aanvankelijk nachtclubportier in Soho, trouwde een Britse en verkreeg de Britse nationaliteit. Maar later ging hij naar Afghanistan, waar hij landmijnen opruimde voor de Mujahedin. In 1999 werd hij gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een terreuraanslag in Jemen, maar hij ontkende en werd weer vrijgelaten.

Daarna werd hij prediker. In zijn preken rechtvaardigde hij onder meer de aanslagen van 11 september. In 2004 werd hij opnieuw gearresteerd. In het proces dat deze week is begonnen, heeft hij het leven in Groot-Brittannië vergeleken met het leven in een toilet. Omdat er geen nucleaire wapens voorhanden zijn moeten moslims daarom met keukenmessen banken, rechtbanken, bordelen en videowinkels vernietigen.

Hij zegt niet te zullen rusten totdat een kalief in het Witte Huis woont en het Lagerhuis alleen bestaat uit moslims. 'Zie je de miljoenen mensen die in Irak als ratten worden afgeslacht? Waarom doe je daar niets aan als moslim? Waarom offer je jezelf niet op?

'Kijk eens naar voetbalfans. Zij doden iemand voor hun club. Zij staan uren in de regen voor het stadion, kopen kaartjes op de zwarte markt en offeren alles op wat ze hebben. Voel je als hen. Denk dat je een klein mes in je handen hebt en dat er een groot beest op je afkomt', zei hij tegen moslimjongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden