GroenLinkser Halsema wil af van monarchie

GroenLinks moet de discussie over de toekomst van de monarchie weer aanzwengelen in de Tweede Kamer. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema....

'De tijd is nu rijp voor deze discussie', zegt Halsema in een toelichting op het interview. Onlangs is ook een PvdA-werkgroep opgericht die zich met de toekomst van het koningshuis bezighoudt.

Halsema zal niet alleen met de vele koningsgezinde Tweede-Kamerleden van andere partijen de degens moeten kruisen. Ook in haar eigen fractie is tegenstand te verwachten. In het laatste verkiezingsprogramma van GroenLinks staat weliswaar dat de partij voorstander is van een gekozen staatshoofd, maar niet alle GroenLinks-Kamerleden steunen dat punt. Lijsttrekker Paul Rosenmöller vindt de afschaffing van de monarchie 'geen halszaak'.

Halsema wil het koningshuis ook niet per direct afschaffen. 'Ik ben geen grote anti-monarchist. Ik heb niets tegen Beatrix. Maar een overerfelijk koningschap past naar mijn idee niet in een democratie.' Afschaffing is 'een kwestie van zeer lange adem', weet ze. 'De monarchie is verankerd in onze Grondwet. Om die te wijzigen is veel tijd nodig. Maar juist daarom moet je niet te lang wachten met de discussie. '

Halsema wil eerst de positie van de premier versterken en daarna de koningin geleidelijk aan minder politieke invloed geven. 'Op termijn zouden we mijns inziens een gekozen staatshoofd moeten krijgen. Maar als het aan mij ligt ook weer niet een direct gekozen staatshoofd. Ik voel meer voor het Duitse model.' In Duitsland wordt de bondspresident door de twee kamers van de volksvertegenwoordiging gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.