Het Eeuwige levenGrietje Pasma

Grietje Pasma (1952-2019), stille kracht achter sportstad Groningen

Grietje Pasma was een van de eerste vrouwen die professionele sportwedstrijden ging organiseren. Niet alleen met het hoofd, maar ook met het hart.

Peter de Waard
Grietje Pasma Beeld
Grietje Pasma

‘Je mag op zwemmen. Maar je moet niet de schoolslag gaan doen. Daar krijg je een hoge rug van. Crawl is veel beter’, adviseerde haar vader in de jaren zestig haar. Die wees daarbij naar Klenie Bimolt, de Groningse zwemster die toentertijd aan twee Olympische Spelen meedeed. Grietje Pasma deed wat haar verteld werd en koos voor de vrije slag.

Later ging ze basketbal spelen, maar groot succes zou ze pas hebben als sportorganisator. Zij was een van de eerste vrouwen met een eigen sportbureau die grote evenementen durfde op te pakken zoals nationale kampioenschappen. En vele jaren was ze de organisator van de 4 Mijl van Groningen, een hardloopwedstrijd waaraan behalve 20 duizend recreanten ook wereldtoppers meededen.

In 2015 ging ze met pensioen en verkocht ze het bureau. Maar wekelijks was ze nog op de tribune van basketbalclub Donar te vinden, op haar vaste plek vlak achter de spelersbank. Ze kreeg zelfs de bijnaam Moe Donar, iets wat ze overigens niet erg op prijs stelde.

Op 10 augustus is ze in haar slaap aan een hartstilstand overleden. ‘Ze kwam niet opdagen op een afspraak. Toen is mijn zus gaan kijken en vond haar dood op bed’, zegt haar broer Jelte Pasma. Ze werd maar 67 jaar.

Op de herdenkingsbijeenkomst in Martinaplaza, de thuishaven van Donar, prees burgemeester Peter den Oudsten haar als iemand die niet alleen met het hoofd organiseerde maar ook met het hart. Elske Dijkstra, haar opvolgster als racedirecteur van de 4 Mijl, schetste bij RTV Noord haar enorme gedrevenheid. ‘Al om zeven uur was ze op kantoor, had alle kranten gelezen en het plan van aanpak gereed.’

Grietje Pasma werd geboren in een intellectueel gezin van drie kinderen in Groningen. Haar vader was lector natuurkunde aan de universiteit, maar hield ook veel van sport. Vooral de twee dochters Grietje en Sjoerdtsje pakten dat op. Al heel jong waren het fanatieke zwemmers. Hoewel ze niet opvallend lang was, bleek Grietje ook een uitstekend basketballer te zijn. Na de hbs ging ze naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Ze combineerde een carrière als gymjuf, zoals de sportleraar nog werd genoemd, met die in het basketbal waar ze als speler van Martini Stars op 20-jarige leeftijd de Nederlandse selectie haalde.

Maar dankzij een stage bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) was ze geïnteresseerd geraakt in de bedrijfsmatige kant van de sport. Ook had ze als raadslid van de PPR aan de stadspolitiek geproefd in een tijd dat Groningen met Max van den Berg en Jacques Wallage de meest vooruitstrevende gemeente van Nederland was.

Toen de Groningse basketbalclub Donar in 1982 zijn sponsor Nationale-Nederlanden kwijtraakte, kwam ze in actie. Ze was betrokken bij de terugkeer van Donar in de eredivisie en werd vervolgens bestuurslid commerciële zaken bij de club. Ze zou tot haar dood bij de club betrokken blijven.

In 1992 begon ze haar sportorganisatiebureau Topsport Noord Nederland (TNN) dat zich bezig ging houden met het organiseren van pleintjesbasketbal op de Grote Markt in Groningen, een evenement dat uitgroeide tot het grootste van Nederland.

TNN organiseerde van 1997 tot 2016 de 4 Mijl van Groningen, een hardloopwedstrijd waarvoor ze altijd Afrikaanse topsterren wist te strikken. Daarnaast haalde ze een gevecht om de wereldtitel met bokskampioen Regilio Tuur, het NK tafeltennis, een handbalinterland en verschillende andere belangrijke evenementen naar Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden