Griesmeelpudding met schuimige bessensaus


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 blaadjes gelatine
0,5 liter melk
70 gram suiker
1 vanillestokje
60 gram griesmeel
kwart liter slagroom
2 deciliter rode bessensap
1,5 deciliter mousserende witte wijn
3 eetlepels fijne tafelsuiker
mespunt kaneel


Toetjesliefhebbers zal het niet zijn ontgaan: zuivelfabrikant Mona heeft onlangs het honderdste toetje van de maand gevierd. Sinds 1993 wordt elke maand een toetje van de maand op de markt gebracht. De eerste was abrikozenpudding met pruimensaus. De honderdste was luchtige champagnepudding met crème de cassissaus en inmiddels is pudding nummer 102 het nieuwe hoogtepunt: mokkapudding met koffielikeursaus.

Alsof het niet genoeg is, wordt jaarlijks het lekkerste toetje gekozen. Zeker drieduizend toetjesliefhebbers brengen dan via internet hun stem uit. Toetje van het jaar 2002 was de luchtige pêche melba.

Mona kan natuurlijk bijna niet anders beweren: toetjes zijn in. De gemiddelde Nederlander grijpt met gemak een keer of vier per week naar yoghurt, maar pudding is in opkomst en is er niet meer alleen voor de zondag of feestelijke momenten. Ook door de week werken we een puddinkje of wat weg.

De echte addicten gaan zelfs zo ver Mona suggesties aan de hand te doen. Soms worden die opgevolgd en zo kwam bijvoorbeeld de mokkapudding op de markt. De Volkskok blijft ouderwets, met een Nederlandse klassieker: griesmeelpudding met schuimige bessensaus, voor vier personen. Uit Toveren met toetjes, een uitgave van Het Nederlands Zuivelbureau (ISBN 90 6611 2689, 3,95 euro).


Bereidingswijze

Week de blaadjes gelatine een minuut of vijf in ruim koud water. Breng intussen de melk met 60 gram van de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Voeg de griesmeel al roerende toe en laat het mengsel op laag vuur al roerende een minuut of vijf zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine op in het griesmeelmengsel.

Doe het griesmeel over in een kom en zet die in een bak met ijswater en laat het mengsel onder af en toe roeren iets dikker worden. (Dit kan ook zonder ijswater gewoon in de koelkast)

Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Spatel de room door het griesmeelmengsel. Doe het mengsel over in een met koud water omgespoelde puddingvorm (inhoud ongeveer een liter) en laat de pudding minstens drie uur in de koelkast opstijven.

Klop het bessensap met de wijn, de suiker en de kaneel met de mixer tot een luchtige en schuimige saus.

Stort de pudding op een schaal. Geef de saus er apart bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden