Gouverneur Paterson van New York in opspraak

Opnieuw zakt een gouverneur van New York weg in moeras van corruptie...

NEW YORK De Democratische gouverneur van de staat New York is in opspraak geraakt. David Paterson wordt beschuldigd van machtsmisbruik. Paterson volgde in 2008 Eliot Spitzer op, die moest aftreden omdat hij prostituees bleek te bezoeken.

Van alle kanten klinkt ook nu de oproep om terug te treden. Paterson spreekt echter van een samenzwering van de media en ‘speciale belangen’ die het onder meer vanwege zijn huidskleur op hem hebben gemunt. Hij zou niets fout hebben gedaan.

Paterson is de eerste zwarte én blinde gouverneur van de staat met 20 miljoen inwoners. Hij is ook de eerste die zijn macht zou hebben aangewend om een topadviseur te beschermen tegen beschuldigingen van ernstige mishandeling. Justitie onderzoekt of hij een vrouw, die was geslagen door de adviseur, ertoe heeft bewogen af te zien van haar rechtszaak. Ook de politie zou zich er mee hebben bemoeid: er zou sprake zijn van intimidatie van het slachtoffer.

Donderdag kwam een tweede controverse boven. Paterson heeft gratis toegangskaartjes voor een honkbalwedstrijd aangenomen, wat tegen de regels voor lobbyen indruist. Nu vertrekt de ene na de andere medewerker van hem.

Nadat The New York Times het schandaal onlangs onthulde, zag Paterson ervan af om zich dit jaar verkiesbaar te stellen. Maar hij wil wel aanblijven tot november. Afro-Amerikaanse belangengroepen scharen zich achter hem en waarschuwen tegen een te snel oordeel.

Het lijkt echter een kwestie van tijd dat Paterson alsnog vertrekt. Daarmee komt dan een einde aan een tijdperk waarin de zwarte wijk Harlem veel machtige politici voortbracht. Onder hen bevond zich Basil Paterson, een oud-gouverneur en de vader van David. Dan is er het invloedrijke congreslid Charles Rangel, al sinds 1971 volksvertegenwoordiger namens Harlem. Zijn positie is in het geding vanwege ethische misstappen.

‘De politiek is overgegaan in een minder raciale, zij het niet helemaal postraciale periode’, constateerde de New Yorkse columnist Sam Roberts. Ook veel andere waarnemers menen dat de media sinds Obama’s doorbraak eindelijk in staat zijn om politici – los van huidskleur – aan te pakken. Ze zijn ‘bevrijd’ van de voorzichtigheid waarmee zwarte politici werden behandeld.

Corruptie, leugenachtigheid en onnadenkendheid lijken niet zozeer zwarte of blanke, maar regionale problemen te zijn. In buurstaat New Jersey bijvoorbeeld raakte de bevolking in 2004 gouverneur James McGreevey kwijt. Hij was getrouwd, maar bleek het stiekem met mannen te doen.

Opvolger Jim Corzine kreeg een ongeluk toen hij – zonder gordel – met 150 kilometer per uur over de snelweg reed. Hij moest langdurig revalideren en kon de staat niet besturen.

In Connecticut, een andere buurstaat, werd de gouverneur in 2004 afgezet wegens corruptie. Iets verder weg was er Rod Blagojavich, de gouverneur van Illinois die moest aftreden nadat hij de zetel van de voormalige Senator Obama trachtte te verkopen aan de hoogste bieder. The Good Wife, een televisiedrama over een gestruikelde oud-gouverneur, is gebaseerd op de avonturen van Blagojavich en Eliot Spitzer. Het is een meeslepende serie, maar de werkelijkheid in Albany en omstreken is zeker zo boeiend.

In een democratie krijgt de bevolking de politici die ze verdient, verzuchten lokale columnisten. ‘Wij willen simpele, snelle oplossingen voor ingewikkelde kwesties en voortdurende entertainment’, schreef Peter Applebome. ‘Het eerste is helaas onmogelijk. Het tweede is geen probleem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden