Goede zorg is altijd pedagogisch
Harriët Vermeer en een aantal andere deelnemers van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) berichten over de daling van de kwaliteit van Nederlandse kinderdagverblijven (Forum, 13 september)....
Ik deel de zorg van de auteurs, maar heb grote bezwaren tegenhun aanbeveling zorgtaken over te hevelen naar groepsassistenten.Een dergelijke maatregel kan averechts uitpakken, omdat hij geenrekening houdt met de verwevenheid van verzorging en opvoedingin de zorg voor jonge kinderen. De door het NCKO aanbevolenscheiding van zorg- en pedagogische taken is kunstmatig, en gaat voorbij aan de praktijk in kinderdagverblijven en aanwetenschappelijke inzichten in de wijze waarop kinderen leren.
Een substantieel deel van de zorg voor jonge kinderen wordtin beslag genomen door zorgtaken: eten geven, verschonen, aan-en uitkleden, naar bed brengen, wassen, et cetera. Als deleidsters deze taken niet meer hoeven uit te voeren, kunnen zijzich concentreren op hun pedagogische taken, is het idee achterde aanbeveling. Dit zou de pedagogische kwaliteit van dekinderdagverblijven ten goede komen. Het plan lijkt ookfinancieel aantrekkelijk, omdat groepsassistenten lagergekwalificeerd en daarom goedkoper zijn dan leidsters.
Dit voorstel past in de trend taken van hoog gekwalificeerdekrachten, waar mogelijk, te laten uitvoeren door lagergekwalificeerd, dus goedkoper, personeel. Voorbeelden zijn deklassenassistent die taken overneemt van de leerkracht, en denurse practitioner die van de arts.
Het voorstel staat echter haaks op het inzicht dat socialeen motorische vaardigheden en taalvaardigheid niet wordenaangeleerd op speciaal daartoe aangewezen momenten door daartoeaangewezen personen. Kinderen maken zich deze vaardigheden eigenals zij er op natuurlijke wijze mee in aanraking komen. Ditleerproces vindt plaats in interactie met de personen engebeurtenissen in hun omgeving. In een goed kinderdagverblijfwerken de leidsters volgens deze inzichten, en juist deverwevenheid van zorg- en pedagogische taken biedt daartoe degelegenheid.
De pedagogische kwaliteit van een kinderdagverblijf kan wordenverbeterd door opleiding en bijscholing, door hooggekwalificeerde leiding, goede huishoudelijke ondersteuning endoor een kleiner aantal kinderen per leidster. Jammer dat denieuwe Wet kinderopvang precies het tegenovergesteldebewerkstelligt.