Goed eten, maar de timing gaat ernstig mis

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Élevé, hoog boven Leeuwarden.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Wat zoeken we in Friesland?

Leeuwarden is dit jaar Hoofdstad van de Smaak, een onderdeel van de Week van de Smaak die elk jaar wordt gehouden in september. Dat leek ons een mooie aanleiding om de temperatuur op te nemen van de stand van de Friese gastronomie. En natuurlijk gaan we dan meteen voor het hoogste. Élevé is niet alleen het enige restaurant van Leeuwarden met een Michelinster, het is ook letterlijk verheven: elf hoog.

Hoezo dat?

Élevé zit op de bovenste verdieping van het WTC-hotel in een kantorenwijk buiten het centrum - niet het meest pittoreske stukje Leeuwarden. Van bovenaf heb je daar wel een prachtig uitzicht over de oude stad met de scheve toren van de Oldehove, de groene ommelanden en de blauwgrijze wolkenlucht boven de Waddenzee. Bij helder weer kun je in het donker de vuurtoren van Ameland zien oplichten, zegt onze genylonkouste serveerster in strak grijs mantelpak.

Daarmee hebben we het mooiste van het decor meteen gehad, want de inrichting is niet spraakmakend: bruin projecttapijt, donkerbruin plafond, zilverkleurige stoelen. Daar kan niemand zich een buil aan vallen, wat vermoedelijk ook de bedoeling is in een zakenhotel.

De cijfers
Kosten: vijfgangenmenu €65.

Punten:

Eten 8-

Bediening 6,5

Entourage 7

Prijs-kwaliteit 8-

Het menu: Gemarineerde zeebaars met gazpacho en tomaat Heilbot met risotto van koolrabi en garnalen Kwarteleitjes met asperges en brandnetel Lamsfilet met lentegroenten Rabarber met poederijs van roomkaas en vanille-ijs.

Hoe is het eten?

We doen het vijf gangen 'Mondvermaak menu' en dat valt niet tegen: mooie producten, goed gemaakt, netjes gepresenteerd. Wat opvalt is dat er in elke gang wel een geinig dingetje zit: bij in yoghurt gemarineerde zeebaars krijgen we romige gazpacho in een dun ijskuipje van tomaat dat tijdens het eten geruisloos ineenzijgt. Glanzende heilbot wordt geserveerd op 'risotto' van beetgare blokjes koolrabi.

Voor het vegetarisch intermezzo zijn twee knapperig gefrituurde kwarteleitjes neergevlijd op een luchtige groene puree van aardappel met brandnetel. Het lamsvlees van het hoofdgerecht - zachte filet, die best iets meer rosé had mogen zijn en een tikje tam stoofvlees - wordt begeleid door gnocchi ('gnoggie', zegt de serveerster) met de lichtzure smaak van karnemelk. Het dessert is een macramé van roze-rode bereidingen van rabarber - spons, schuim, crème - met lavendel en roomgeel vanille-ijs. Het zijn fijne oplevingen van creativiteit: altijd binnen het betamelijke, nooit over de top, maar het houdt de lol er wel in.

Dat is fijn. Geldt dat voor alles?

Nee. Er gaat iets ernstig mis met de timing. De eerste gang staat vlot op tafel. Daarna moeten we dik een uur wachten op het tweede gerecht. De drie daarna worden binnen een uur afgeraffeld; dat moet ook wel, want we willen de trein nog halen. Veel reden om te blijven hangen is er ook niet, want om half tien is het restaurant uitgestorven en klinken opruimgeluiden uit de naastgelegen brasserie. Gezelligheid op zijn Fries.

Goede bediening?

De serveersters doen hun werk correct, maar ook stijf en afstandelijk. Dat wordt iets anders als we aan het eind van de avond worden geholpen door een jongeman met meer hart voor de zaak. Juist in zo'n zakelijke omgeving maakt een persoonlijke aanpak het verschil.

Komen we terug?

Lastige vraag. Het eten is goed, daar valt niks van te zeggen. Maar je moet de entourage wel op de koop toenemen; of je moet ervan houden natuurlijk, dat kan ook nog. Wij voelen ons een beetje opgelaten, moederziel alleen, in een bad van lauwe muzak. Tot in het donker ineens de vuurtoren van Ameland aanflitst. Komt het toch nog een beetje goed.

Élevé
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden
058-2334900

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden