Column

'Goed dat vrouwen te druk zijn met menstrueren en breien om de krant te lezen'

Het enige waar Joyce Brekelmans eigenlijk nog mee zit is het plotsklaps overbodige verschijnsel feminisme. 'Een beetje lopen 'strijden' tegen een probleem wat helemaal niet meer blijkt te bestaan.'

Presentator Eva Jinek verzorgt de bekendmaking van de vijfde Top-100 machtige vrouwen van Nederland van maandblad Opzij.Beeld anp

Toen ik zaterdag in NRC mocht lezen dat de vrouwenemancipatie af was, rende ik verheugd naar mijn vrouwelijke manager om haar het goede nieuws te vertellen. Toen ik me realiseerde dat mijn manager helemaal geen vrouw was - en dat de meeste vrouwen om me heen een mannelijke manager hadden - vroeg ik me af wat onze vrouwelijke premier van het nieuws zou vinden, maar ook zij bleek niet te bestaan. Wellicht een punt van aandacht voor de vrouwelijke partijleiders van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP of D66? Oh...

Je zou denken dat het nieuws wel ter sprake zou komen aan tafel bij Jinek & Polak, of anders in RTL Late Night met Anousha Nzume, maar bij nader inzien is het hoofd van de talkshowtafels toch nog steeds gereserveerd voor manmensen. Hoe anders moet dat beeld zijn in de kapitalistische meritocratie van de zakenwereld, waar altijd een frisse wind waait, nu er van het glazen plafond geen splinter meer heel is. Die 12 procent vrouwen aan de top is dan ook vast een tikfout. Net als de loonkloof van 18,5 procent, waarbij mannen voor hetzelfde werk 8 procent meer verdienen.

Zwangerschapsdiscriminatie
Het is natuurlijk zo dat vrouwen de neiging hebben om nieuwe mensen in zich te laten groeien, waardoor ze weleens een paar dagen vrij nodig hebben, maar aangezien baby's gemaakt worden door mannen en vrouwen samen heeft vast iedereen daar begrip voor. Nu de vrouwenemancipatie af is, kunnen we zwangerschapsdiscriminatie dan ook prima naar de geschiedenisboeken verwijzen. Die 45 procent van werkende vrouwen die aangeven negatieve ervaringen te hebben met zwangerschap in relatie tot werk stellen zich gewoon aan. Allemaal.

Het enige waar ik eigenlijk nog mee zit is het plotsklaps overbodige verschijnsel feminisme. Een beetje lopen 'strijden' tegen een probleem wat helemaal niet meer blijkt te bestaan, zoals de heren Boomsma en Price toch duidelijk schrijven. In plaats van 'klagen', traditionele keuzes 'beknorren' en wel leuke vrouwen 'te bestoken met moralistische propaganda' kwijten de meisjes zich beter van hun natuurlijke zorgtaken. Want mijn vrouw mag best meer rechten dan het aanrecht, zolang het eten maar warm is als ik thuiskom.

Het is maar goed dat vrouwen te druk zijn met breien, lijnen en menstrueren om kranten te lezen, want anders zou dit opzichtige stukje conservatisme zo maar eens wat feministische oprispingen teweeg kunnen brengen. Bij voorkeur aan de afdeling Rechtsfilosofie van de Universiteit Leiden, waar de auteurs van dit SGP-pamflet zich dagelijks bezinnen over recht en rechtvaardigheid voor vrouwen en mensen. Keerpunt mijn hoela.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden