Goddelijk eten

Het kan raar lopen. Twee uitersten waarvan werd aangenomen dat ze elkaar nooit zouden ontmoeten, vinden elkaar in een gemeenschappelijk voedingspatroon: zwevers en hiphappers....

Nu vullen ze hun winkelmandje met ‘hamstervoer’ en bezoeken ze ayurvedarestaurants en yoga-clubbing nights in de Amsterdamse Supperclub of Mercurius. En in een weekje sapvasten zien ze de ultieme wellness-vakantie.

Ayurveda betekent ‘de kunst van het leven’ en is de oudste Indiase gezondheidsleer – vanwaar het een klein hopje is naar de keuken. Basis is de Indiaas-vegetarische keuken, met een focus op lichamelijk en geestelijk welzijn. Gestreefd wordt gifstoffen uit te drijven en het biochemisch evenwicht te herstellen in het lichaam, dat tenslotte de tempel is voor het eigen goddelijke zijn. Dat begint natuurlijk bij het verbannen van dode lichamen (lees: vlees), maar een ‘dagje plantaardig’ is voor hippe eters ook al heel aardig.

Er worden niet alleen zweverige argumenten gebruikt om de eeuwenoude leer te omarmen. Dankzij voedselschandalen en milieubezwaren houden de ayurvedische kernvragen ook gewone mensen bezig: of het voedsel zuiver en authentiek is, uit het seizoen komt, biologisch is en niet aan het einde van de voedselketen staat.

Een roofdier, dat zich voedt met een kleiner dier dat zich voedt met insecten die zich voeden met planten, staat bijvoorbeeld aan het eind; zaden staan aan het begin van de voedselketen.

En wat de trendeters helemaal aanspreekt is dat je via ayurvedisch koken leert te eten volgens je eigen individuele behoeften, je eigen constitutie en je eigen lichaamstype. Immers, ook zij zijn een god in het diepst van hun gedachten – waaraan bewust bereid en voedzaam voedsel moet worden geofferd. Slowfood meets yoga, zeg maar.

In contact komen met de eigen intuïtie, teneinde aan te voelen wat het lichaam nodig heeft, is een hele klus. Maar met de volgende richtlijnen zijn lichaam, geest én de wereld al behoorlijk geholpen: eet vers, seizoensgericht en biologisch. Eet langzaam en met aandacht – dus geen druk (mobiel) geklep tijdens de maaltijd.

Eet niet te veel in een keer en drink minimaal twee liter lauw water per dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden