God is hot

Vergeestelijking en verinnerlijking, hot op de vaderlandse buis. Vooral bij de confessionelen. Maar sinds kort ook bij de VPRO. Geen slecht idee, religie bij de agnosten....

Eerder zag ik het zoveelste tv-portret van een gedreven evangelist. Kreeg een bekeerling alle gelegenheid om, in een soort Teleac-cursus, nog eens de grondbeginselen van het joodse geloof uit te leggen. En hoorde ik de pleitbezorger van een Nederlandse homomoskee zonder blikken of blozen verklaren dat hij eigenlijk nauwelijks nog in God gelooft. In die homomoskee zal hij dus niet vaak komen, merkte de interviewster aan het eind van het gesprek op. Maar ze verzuimde hem wat kritischer aan te pakken. Ingodsnaam bevatte aardige momenten (de ex-Jehova's Getuige die nu langs deuren trekt om mensen verzekeringen aan te smeren), maar was als geheel te visieloos, te vaag en te ongestructureerd.

Eind vorig jaar bracht de VPRO Eer en geweten, de tv-versie van de mooie serie interviews over de Tien Geboden die Arjan Visser voor het dagblad Trouw maakt. Ook hier werd een goed idee slecht uitgewerkt. De tv-setting was belachelijk afstandelijk: de geïnterviewde keek op naar de vragensteller - God zelf, zo werd gesuggereerd - die zorgvuldig buiten beeld bleef. Visser stelde zinnige vragen maar kwam toch niet goed tot zijn recht. Daar waar de krantengesprekken vaak hartverwarmende confrontaties zijn, bleven de tv-ontmoetingen - mooie uitspraken van vooral Cri Stellweg en Herman Brusselmans ten spijt - onpersoonlijk. De gesprekken in Eer en geweten wilden, met andere woorden, maar geen gesprekken worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden