Gladde soep

Al haar soepen jaagt ze door een keukenapparaat. Daarom noemde Elsa Petersen-Schepelern haar kookboek Blended Soups. In de vertaling heet het Alles in de soep (Kosmos-Z & K; fl 19,90); 'Geblenderde soepen' klinkt niet echt sexy....

Wat deed de mens voor de uitvinding van keukenmachine en blender, vraagt ze zich hardop af. Om zelf meteen het antwoord te geven: zwoegen en zweten. Er is niets mis met de traditionele roerzeef, maar met een blender of keukenmachine is een puree of een gladde zalf wel heel snel en moeiteloos verkregen.

Ook een staafmixer (die goedkoper is en minder plaats inneemt) verricht wonderen met soepen. Let er wel op dat de soep niet meer kookt alvorens er een elektrisch apparaat op los te laten: met tien minuten afkoelen onder af en toe doorroeren wordt voorkomen dat de staafmixer kromtrekt of de mengkan smelt.

Eenvoudige rode bietensoep voor 4 personen: 5 gekookte rode bietjes, waarvan 4 grof gehakt en 1 in heel dunne reepjes; 750 ml warme kippen- of groentebouillon (blokjes); zout en versgemalen peper; 4 eetlepels losgeklopte zure room of crème fraîche; geraspte schil van 2 kleine of 1 grote schoongeboende citroen(en). Doe de gehakte bieten in de blender, voeg 2 soeplepels bouillon toe en maal ze tot een gladde puree. Voeg de rest van de bouillon toe en pureer opnieuw. Controleer de smaak en consistentie, voeg extra bouillon toe als de puree te dik is, en mix opnieuw. Serveer de soep heet of op warme dagen ijskoud, met in elk bord een lepel room, reepjes biet en citroenraspsel.

Vichyssoise is een romige aardappel-preisoep die in de zomer koud wordt gegeten. Deze exotische variant is juist warm het lekkerst. Vichyssoise met kokos, voor 4 personen: 1 eetlepel boter; 1 eetlepel maïs- of zonnebloemolie; 1 ui in dunne schijfjes; 3 preien, alleen het witte deel, in ringen; 2 grote aardappelen in schijven; 250 ml kippen- of groentebouillon (blokje); 250 ml kokosmelk in blik; snuf (zee) zout; 4 eetlepels losgeklopte zure room of crème fraîche; fijngeknipte bieslook, evt. blik vers kokosvlees.

Verhit in een grote pan met dikke bodem de boter en olie, en bak hierin de prei en uien op een laag vuur tot ze zacht zijn; ze mogen niet bruin worden. Voeg aardappelen, bouillon en zout toe en laat circa 20 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn. Maal dit mengsel in een blender of met een staafmixer tot een gladde moes. Voeg de kokosmelk (en zo nodig extra bouillon) toe tot de soep een dikke, romige consistentie heeft. Verhit de soep opnieuw en dien op met in elk bord een lepel room, wat gesnipperde bieslook en de kokosnoot (laat daartoe het kokosvlees uitlekken, snijd het in reepjes en rooster die in een droge koekenpan tot ze kleuren). Snel alternatief: wat geraspte kokos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.