GGD wil kinderen als aparte groep in minimabeleid

De GGD West-Brabant pleit ervoor kinderen als aparte doelgroep in het minimabeleid op te nemen. De dienst zegt dit naar aanleiding van de eerste resultaten van een proef in de gemeente Breda om armoede bij kinderen aan te pakken....

Een GGD-onderzoek over de relatie tussen armoede en de gezondheid van kinderen bracht in 1997 aan het licht dat circa 7 procent (bijna duizend) van de Bredase basisscholieren door geldgebrek een gezondheidsrisico loopt. Ouders van leerlingen van groep 2 en 7 vulden een vragenlijst in.

Gezinnen met financiële problemen zijn door de GGD direct geholpen. De dienst adviseerde de ouders over de mogelijkheden van bijzondere bijstand door de gemeente. Daardoor werden aanvraagprocedures aanmerkelijk korter. Ook kreeg de dienst vijfduizend gulden om zelf rechtstreeks te besteden.

Inmiddels blijkt uit eenzelfde onderzoek dat in Oosterhout ook ongeveer zeven procent van de kinderen tot de risicogroep behoort. De GGD wil de 'Bredase aanpak' ook daar introduceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.