Gezochte drugshandelaar is volgens advocaat 'tevreden' over akkoord van vier miljoen 'Zwarte Cobra' sloot deal met belastingen

De voortvluchtige drugshandelaar H. Rommy heeft begin 1997 met de Belastingdienst een deal van vier miljoen gulden gesloten over inkomsten uit drugshandel....

MARC VAN DEN EERENBEEMT

Van onze verslaggever

Marc van den Eerenbeemt

AMSTERDAM

Het sluiten van de overeenkomst met de Inspectie Grote Ondernemingen van de Utrechtse belastingdienst wordt bevestigd door de fiscaal adviseur van Rommy, een advocaat uit Noord-Holland. Zijn cliënt, die aanwezig was tijdens de laatste fase van de onderhandelingen, is 'tevreden' met het bereikte resultaat, dat belasting betreft wegens drugshandel van 1990 tot 1995. Het verschuldigde bedrag is inmiddels betaald door derden, aldus de advocaat.

Enkele weken geleden is tegen Rommy een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door de Amsterdamse politie. Volgens politiewoordvoerder K. Wilting wordt de Antilliaanse Nederlander gezocht vanwege handel in hard drugs (cocaïne) en soft drugs. De politie beschikt over aanwijzingen dat hij zich in het buitenland bevindt, mogelijk in Suriname. Vorige maand werden al acht personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de veronderstelde criminele organisatie van Rommy. Onder de arrestanten bevindt zich ook een zoon van hem. In mei van dit jaar werd Rommy al genoemd als leider van een criminele organisatie die een (mislukte) poging had ondernomen tot invoer van duizend liter PMK, een grondstof voor xtc. In het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Opsporingsmethoden wordt Rommy in versluierde taal opgevoerd als een van de grootste drugshandelaren van Nederland, die behalve in hasj ook in heroïne, cocaïne en xtc zou handelen.

In de strafzaak tegen Johan V., alias de Hakkelaar, dook de naam van Rommy op in de verklaringen van F. Abbas, een van de kroongetuigen. Volgens deze spijtoptant, die optrad als hasjmakelaar tussen Pakistaanse en Nederlandse drugshandelaren en begin dit jaar door de rechtbank als getuige betrouwbaar werd geacht, is Rommy (en met name diens broer Kenneth) een specialist in ondergrondse internationale geldstromen. Vanuit Canada wist hij ongezien miljoenen guldens hasjgeld van Abbas zelf en de Hakkelaar weg te sluizen, onder meer naar Dubai en Zwitserland.

In december 1994 kwam Rommy op vrije voeten na een succesvol hoger beroep tegen een veroordeling wegens import van hasj uit Marokko tot vijf jaar cel en anderhalf miljoen gulden boete.

De politie verzweeg tegenover de rechters inkijkoperaties in drugsloodsen, volgens het hof 'met het doel de rechterlijke toetsing daarvan te frustreren'.

Rommy kwam er toen van af met een veroordeling tot twee maanden cel en duizend gulden boete wegens wapenbezit en het in bezit hebben van een kilo hasj.

Hetzelfde hoger beroep bracht ook de vrijheid voor Walter D., die eerder door de Utrechtse rechtbank werd aangemerkt als een van de leiders van de bende van de Zwarte Cobra. Dezelfde D. is nu een van de hoofdverdachten in de zaak tegen de veronderstelde criminele organisatie van Etienne U.

Volgens het strafdossier van U. heeft Rommy nog steeds contact met de eveneens voortvluchtige Walter D. Advocaat G. de J. uit Soest heeft toegegeven dat hij een bericht van Rommy heeft overgebracht aan D. over een aanstaande betaling.

Tijdens het proces tegen U. dook Rommy onlangs nog op in de Amsterdamse rechtbank. Maar dat was vanwege de inbeslagname van een motorfiets van een familielid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden