Update

Gezin brand Hoofddorp bekend bij jeugdzorg

De brand in Hoofddorp waarbij vanochtend vijf mensen omkwamen, is hoogstwaarschijnlijk een gezinsdrama. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer vanavond bekendgemaakt.

Politie voor de woning in Hoofddorp waar vannacht twee volwassenen en drie kinderen bij een brand omkwamen. Beeld anp

Het gezin was bekend bij de hulpverlening. De vader van het gezin schakelde een maand geleden de politie in toen zijn vrouw van huis was weggelopen. Hij maakte zich ongerust. Zowel maatschappelijk werk als Jeugdzorg werd ingeschakeld, maar de ouders gaven kort daarna aan dat ze geen hulp meer nodig hadden.

De burgemeester gaat ervan uit dat de hulpverleners geen fouten hebben gemaakt. Daar wordt overigens wel onderzoek naar gedaan.

Hulp
Volgens hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink zijn er aanwijzingen gevonden van brandstichting, maar geen aanwijzingen dat er sprake was van hulp van buitenaf. Volgens Steenbrink is het 'zeer waarschijnlijk' dat een van de gezinsleden de brand zelf heeft gesticht.

Jerrycan
In de woning is onder meer een jerrycan aangetroffen. De vijf slachtoffers zijn vrijwel tegelijk in de woning overleden. De hoofdofficier bevestigde op de persbijeenkomst ook dat er inderdaad een explosie is geweest.

Burgemeester Weterings stelde dat de vijf lichamen die zijn aangetroffen, zeer waarschijnlijk van de bewoners van het pand zijn.

Het gaat om een 43-jarige man uit Irak, een 35-jarige vrouw uit Rusland en drie kinderen van 7, 9 en 11 jaar oud. Zij waren sinds 2000 in Nederland. De gezinsleden woonden sinds een jaar in de wijk.

Stoffelijk overschot
De stoffelijke overschotten worden vanavond uit de woning gehaald en overgebracht naar een mortuarium. Daar is voor gekozen om de kinderen in Toolenburg hier niet mee te confronteren. Het gaat om een kinderrijke buurt. Volgens de burgemeester stond het gezin goed bekend in de wijk en had het een goede band opgebouwd met wijkbewoners.

Het definitief vaststellen van de identiteit op basis van DNA-onderzoek gaat vermoedelijk nog enkele dagen duren.

De bijeenkomst voor wijkbewoners en ouders van de school van de kinderen was volgens de burgemeester waardig, maar riep veel emoties op. Er is psychosociale zorg en slachtofferhulp beschikbaar.

Herdenkingsdienst
Vrijdagochtend wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden op de Montessorischool in Toolenburg, waar de kinderen op zaten.

Vrijdagmiddag houdt de protestantse kerk in de wijk een herdenkingsdienst. Bewoners hebben aangegeven ook iets zelf te willen organiseren en doen dit mogelijk samen met de kerk. Ook de gemeente wil hen hierbij helpen. Wanneer de slachtoffers worden begraven, is nog niet bekend.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.