Gewone homo's die gewoon trouwen

Haarlem:..

Ed Balm, 42, administratief medewerker

Ed Ploegstra, 33, pr-officer bij Schiphol

0 d Ploegstra: 'Het is wel goed dat er nou eens aandacht komt voor de niet-extreme homo's. We gaan vooral trouwen omdat we elkaar goed verzorgd willen achterlaten, als er iets gebeurt.

Voor een bruiloft hebben we niet zo veel geld, we hebben net een verbouwing achter de rug. Maar we gaan lekker champagne drinken en eten met familie en vrienden. Mijn oma vindt het ook hartstikke leuk: zie ik mijn kleinzoon toch nog trouwen.

Hetero's hebben het altijd over mijn man of mijn vrouw. Wij moesten altijd mijn partner of mijn vriend zeggen. Dan voel je je toch een beetje derderangsburger. Natuurlijk is het homohuwelijk burgerlijk. Huisje, boompje, beestje.'

Ed Balm: 'Maar iedereen is toch burgerlijk? Hoeveel mensen gaan er nou naar de iT? Het aantal homo-stellen dat gewoon thuis zit, is veel groter.'

Ed Ploegstra: 'We denken toch ook niet dat alle hetero's in Yab Yum zitten?'

Ed Balm: 'Van mij mag iedereen zijn gang gaan. Als je maar niet meteen in een hokje geduwd wordt, als je thuis blijft.'

Ed Ploegstra: 'Ik hoop wel dat homoseksualiteit steeds gewoner wordt, nu homo's kunnen trouwen. Mijn moeder heeft er veel moeite mee gehad, toen Ed hier kwam wonen. Ze heeft zelfs een advocaat ingeschakeld om Ed eruit te gooien als illegale onderhuurder. Dat had natuurlijk geen schijn van kans, maar het heeft wel veel pijn gedaan. Ik begrijp niet dat de angst voor de buurt, voor 'wat mén er van denkt' belangrijker is dan het geluk van je kind. Later is het wel weer goed gekomen. Ze heeft vreselijke spijt gehad.

'Door die problemen doe je veel sneller levenservaring op, en word je serieuzer dan de meeste hetero's, die niet zo over hun seksualiteit hoeven na te denken. Er ontbreekt een stukje van je jeugd.

'We wonen nu tien jaar samen en onze relatie is er wel stevig van geworden. We hebben er voor moeten vechten. Kijk, ik heb hier een stukje uit de Talmoed dat onze gevoelens heel goed weergeeft:

Als de andere heeft opgegeven

Ga dan toch door

Te geloven in de uitkomst

Als het wonder niet gebeurt

Geef dan niet op

Het kan nog gebeuren

Als jouw liefde niet verstaan is

Blijf dan jezelf

Tot je verstaan wordt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden