Geweld op spoor laatste jaren stabiel

Het aantal geweldsincidenten tegen NS-medewerkers is de afgelopen vijf jaar afgenomen en de laatste twee jaar gestabiliseerd.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

‘De eerste maanden van dit jaar laten geen verandering zien van deze trend’, aldus NS-woordvoerder Michiel Jonker.

De gemelde incidenten zijn ernstiger dan verbaal geweld, dus bijvoorbeeld spugen naar spoorwegpersoneel of agressief gedrag. Het aantal meldingen van verbaal geweld tegen bijvoorbeeld conducteurs halveerde van 14.000 meldingen in 2003 tot 7.000 vorig jaar.

De afgelopen weken kreeg een aantal geweldsincidenten tegen NS-personeel veel aandacht. Vorige maand werden twee NS-medewerkers mishandeld op het station Almere-Stad. Na dit incident legden conducteurs en machinisten op dit station het werk voor een uur neer.

Zondag probeerde een 37-jarige zwartrijder een NS-medewerker voor de trein te duwen op station Almere-Muziekwijk. De vakbonden dringen aan op meer veiligheidsmaatregelen. Maandag was er een landelijke actiedag tegen geweld tegen werknemers in publieke functies.

NS-woordvoerder Jonker wil de ophef over geweld tegen NS-personeel ‘zeker niet bagatelliseren’. Vooral de ernst van een aantal recente geweldsincidenten baart de NS zorgen.

‘Elk incident is er één te veel. Maar het gaat dus om minder dan twee incidenten per dag op 1,2 miljoen reizigers per dag. Het onderwerp wordt enorm gehyped op dit moment. In de beleving van mensen is er meer geweld op stations en in treinen, maar dat blijkt niet uit de cijfers.’

De Nederlandse Spoorwegen besteden 65 miljoen euro per jaar aan veiligheidsmaatregelen. Er zijn inmiddels zeshonderd ‘service- en veiligheidsmedewerkers’ aangesteld. Het cameratoezicht is geïntensiveerd. En personeel krijgt een training in omgaan met agressie.

Woordvoerder Jonker: ‘We doen wat we kunnen, we nemen het serieus. We nemen extra maatregelen op risicolijnen. We verwachten veel van het verhalen van de schade op de daders. Maar je kunt niet met elke reiziger een politieagent meesturen.’

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legde op het station in Almere het werk neer na geweldsincidenten tegen NS-medewerkers. (ANP) Beeld
Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legde op het station in Almere het werk neer na geweldsincidenten tegen NS-medewerkers. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden