Gevulde patisson

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 grote patisson
400 g lamsvlees, in blokjes
2 theel. koenjit (geelwortel)
1 1/2 eetl. gemalen komijn
4 eetl. olijfolie (+ extra)
1 grote rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
50 g verse gemberwortel,
geschild, fijngehakt
blaadjes van 1 bosje munt,
fijngehakt
2 volle theel. maïzena, zout


Aliens hebben mijn moestuin veroverd. Ik struikel over tientallen glanzend-witte vliegende schotels, die het pad versperren en me zelfs vanaf het kippenhok toeknipperen. Figuurlijk dan, want veel elektronica zit er niet in dit soort ufo's, ondanks hun vorm. Het zijn namelijk patissons, pompoenen, en dat futuristische uiterlijk is meteen hun voornaamste bestaansrecht.

Veel smaak hebben deze neefjes van de courgette niet. Hoewel de kippen een courgette in vijf minuten verslinden, keuren ze patissons geen snavel waardig. Dat komt overigens goed uit, want de patissons staan buiten en de courgettes groeien in de kas, verboden terrein voor alles met veren of een vacht.

Maar welk mens kan een eetbare ufo weerstaan? Met gevulde patisson, opgepept met pittig lamsvlees maakt u het he-le-maal. Koop hem bij uw groentejuwelier en bereid u voor op een beetje fröbelen.

Leg de patisson in een grote pan en schenk er water bij, tot hij gaat drijven. Breng het water aan de kook en kook de patisson met deksel op de pan 20 minuten; keer hem halverwege.
Laat hem uitlekken en iets afkoelen. Snijd met een grapefruitmesje wigvormig een `deksel' uit de steelkant van de patisson en haal deze er voorzichtig af. Snijd de pitten van het deksel en schraap met een lepel de pitten uit de patisson. Maak de holte vervolgens een beetje groter.
Als de patisson kookt: hussel het lamsvlees met je handen om met zout, koenjit en komijn. Verhit 4 eetl. olijfolie in een braadpan. Fruit de ui en knoflook 4 minuten zachtjes, draai het vuur hoger en bak het lamsvlees rondom bruin.
Voeg gember, munt en 1,5 dl heet water toe en laat circa 15 minuten sudderen. Bind het lamsvlees al roerend met een papje van maïzena en een scheutje water en maak het op smaak af met zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Vul de patisson met het vleesmengsel, zet het `deksel' er weer op en bestrijk de buitenkant met olijfolie. Bak de patisson in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Lekker met rijst.



Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden