Gevulde (oranje) paprika¿s


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 grote (oranje) paprika's
1 ui, fijngesnipperd
olijfolie
50 gram (pandan)rijst
2 tenen knoflook
1 theelepel kaneel
zout, paar druppels tabasco
8 takjes platte peterselie, fijngehakt
4 takjes munt, blaadjes fijngehakt
100 gram feta, verkruimeld
400 gram lamsgehakt of biologisch half-om-half gehakt


Ik ga emigreren. Waar naartoe? Maakt niet uit, als ze maar de pest hebben aan oranje. Oranje! Alsof het niet genoeg is dat zelfs onze dorps-Spar oranje vaatwastabletten verkoopt. Dat ik 's nachts wakker lig van de rotherrie die 10.000 oranje straatvlaggetjes maken. Dat alle buurtkinderen vanonder wanstaltig grijnzende, oranje leeuwenhoeden zeuren om `welpies'.

Nu heeft de commercie ook haar tentakels uitgestrekt naar ons eten. Ik heb het niet over oranje roze koeken. Of over oranje hagelslag, ijsjes, bitterballen en of vla. Dat is gewoon kleurstof. Maar dat je opeens ongelooflijk veel oranje paprika's ziet - waar komen die in vredesnaam vandaan? Hebben de paprikatelers een half jaar geleden al extra oranje zaadjes gestrooid, handenwrijvend zwanger van het EK?

Nee, vertelt de Oranje PaprikaVereniging (www.sweet-orange-bell-pepper.nl). Oranje paprika's zijn er altijd al, maar gaan naar landen als Duitsland, Engeland en de VS. `Oranje paprika's zijn zoeter en sappiger dan andere kleuren. Maar ze zijn moeilijker te kweken, de productie ligt lager. Daarom zijn ze ook duurder. Meestal vinden Nederlandse winkels ze te duur.' Behalve nu dan. Dus eten die oranje jongens, want straks verliest Oranje en zijn ze weg. Maar met rode of groene is dit recept net zo lekker.

Snijd het `kapje' met steel van de paprika's af en verwijder zaadjes en zaadlijsten. Fruit de uisnippers in een scheutje olijfolie doorschijnend. Voeg gehakt, knoflook, kaneel en flink zout toe en roerbak een minuut of 2, 3 tot het mengsel zonder kluitjes is. Voeg rijst en 2 deciliter water toe en laat met het deksel op de pan 8 tot 10 minuten op laag vuur stoven tot het water is opgenomen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng het gehaktmengsel pittig op smaak met zout en tabasco. Meng de peterselie, munt en feta erdoor en vul de paprika's hiermee; zet de kapjes er weer op en zet ze in een ingevette ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en laat de paprika's in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar worden. Eet er een groene salade en knapperig brood bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden