Gevulde courgettes

De caissière van de buurtsuper had ze nog nooit gezien, terwijl gevulde courgettes toch niet te versmaden zijn.

© getty

Ingrediënten

Voor- of bijgerecht voor 4 personen:
4 ronde kleine courgettes
scheut olijfolie
1 ui, in blokjes
halve winterpeen, in dunne plakjes gesneden
halve winterpeen, in dunne plakjes gesneden
1 rode puntpaprika
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 Spaanse peper, in ringetjes
200 gram chorizo in plakjes, uitgebakken
Ze heeft een lijf waar je niet omheen kunt en dan draagt ze ook nog groene kousen en blauwe naaldhakken. En een heel kort broekje. Zangeres Beyoncé Knowles is door Michelle Obama gevraagd om een speciale clip te maken om kinderen te motiveren meer te bewegen en overgewicht tegen te gaan.

Daarvoor is de single Get me bodied in een nieuw jasje gestoken. Te midden van een groep kinderen (ja, ook dikke) danst Beyoncé in een schoolkantine en bijt ter afsluiting van het nummer in een appel.

Nu vraag ik mij af of een clip het geschiktste middel is om kinderen te doen afslanken - vanuit beweegoogpunt bekeken. Ware het niet beter geweest de messen te slijpen en jongeren te leren koken? Daar moest ik aan denken toen kortgeleden een beeldschone, doch dikke caissière in mijn buurtsuper stomverbaasd naar een courgette keek en vroeg wat dit nu wel niet was.

Oké, dit waren nog niet eens de mooiste die er te vinden zijn. Desalniettemin voelden ze stevig aan: uitermate geschikt dus om - in plakjes gesneden - te marineren en te bakken. Op de markt vond ik van de week prachtexemplaren: van die kleine ronde courgettes. Formaat: buitenmodel tennisbal.

Snijd het dakje van de courgettes, en verwijder de vulling met een meloensteker zodat er kommetjes overblijven. Zet de balletjes en de courgetteflinters apart. Blancheer de kommen (plus hoedjes) 3 minuten in kokend water en spoel vervolgens goed met koud water. Laat afkoelen en uitlekken. Maak vervolgens een klassieke tomatensaus van de ui, winterpeen, tomatenblokjes, puntpaprika, bleekselderij en het pepertje. Laat minstens een uur heel zacht stoven in een flinke scheut olijfolie. Voeg tijm en eventueel peper en zout toe. En eventueel wat knoflook.

De uitgesneden courgetteballetjes kunnen er ook bij. Dat wat zich minder mooi liet uitsteken, heb ik fijngesneden en even apart gebakken in wat olijfolie en vervolgens bij de saus gevoegd. Bak de chorizo in eigen vet uit, laat uitlekken op bakpapier, en voeg daarna bij de saus. Vul de licht ingevette courgettekommetjes met het tomatenmengsel en zet ze in een schaal gedurende 20 minuten, liefst in een voorverwarmde oven. Serveer als voor- of bijgerecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.