Gevuld brood met lam en groenten

Joepie! Héél Nederland heeft eindelijk vakantie. Nou ja, de kinderen van heel Nederland dan. Er zijn talloze ouders of kinderlozen die alsnog moeten werken, maar goed, dat is dan maar zo. Wij gaan met ons campertje naar Frankrijk. Kastelen ontdekken. Nu weten wij, de grote mensen, al hoe het zit met die kastelen, maar het grut nog niet.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
2 ronde turkse broden
olijfolie
5 tenen knoflook
300 gram lamsvlees
zout, peper
2 takjes rozemarijn
2 kleine courgettes
200 gram lekkere zoete tomaat
Nu niet meteen mopperen over kindonterende zomervakanties: dit wil dat grut zelf. Het zijn echte kinderen en ze willen ook zwemmen en spelen en luieren, heus, maar Dochter wil alles weten over vroeger, en Zoon hoopt zo hier en daar nog een live-actionridder tegen te komen.

Ik wil altijd de keukens zien, als het betreffende kasteel niet al te ingestort is. Dat er in zo'n keuken werd gekookt voor bacchanalen, met dieren aan het spit en groenten, en jus, véél jus, en kannen vol bier en borden van brood.

Dat vind ik altijd zo wonderlijk, die borden van brood waar de schoolboekjes over repten: heb je je helemaal vol zitten eten met vlees en groente, moet je daarna je bord opeten! Brood met jus, helemaal lekker, maar zo machtig als het maar kan. 'Ja, maar de edelen gaven hun brood aan de honden!', zeiden de boekjes. Dat snap ik dus ook niet: die lekkere vette jus in dat brood, dat wil je toch zelf opeten, lijkt mij. Maar misschien was geschiedkundige jus niet zo lekker. Of hadden ze er al genoeg van op. Dat kan natuurlijk ook.

Het blijft boeiend, zo'n broodbord. We maken het iets anders, vandaag. Iets minder robuust, maar wel erg lekker!

Snijd een cirkel uit de bovenkant van het brood en hol het voorzichtig uit. Zorg dat het brood stevig genoeg blijft. Snijd de resten brood in stukjes en laat ze even aan de lucht drogen. Bak ze daarna in olijfolie, met 1 teen knoflook in stukjes. Als ze knapperig zijn haal je ze uit de pan.

Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en snijd de knoflook in plakjes. Snijd het lamsvlees in reepjes en smeer ze in met zout, peper en de rozemarijn. Verhit de olijfolie en bak het vlees met de knoflook op hoog vuur snel bruin.

Haal vlees en knoflook uit de pan en houd het even apart. Snijd de courgette in stevige stukjes, en bak die in dezelfde pan als het vlees, tot die een beetje glazig worden. Snijd de tomaat in stukjes. Meng brood, vlees en groenten en verdeel het over de broden. Zet de broden een kwartiertje in een oven van 180-200 graden.

Snijd ze in parten en eet ze - desnoods met ketchup - op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden