Gevaarlijke eieren

Woensdagmorgen, 10 maart 2010. We zijn net begonnen aan onze actievergadering (‘Volkskeuken op de Achterkant: Aafblijven!’) als de Volkskeukenkelderdeur openzwaait, en Sylvia Witteman binnen komt gestiefeld, te laat als altijd, maar nu met een verwilderde haardoos vol confetti, geurend naar de bierdouche die ze uren daarvoor op het Boekenbal heeft...

Marcus Huibers

Zo, en nu lust ze wel een ontbijtje. Iets met eieren, spek, worst, ham en aardappelen; ja natúúrlijk gaat dat allemaal in één koekepan, en of Huibers dan ondertussen een bakje mayo maakt, dat smeert de boel zo lekker.

Ach, ik ben de lulligste niet. Zelf heb ik ook een kater, en inmiddels kan ik wel iets hartigs gebruiken. Even later zitten we gezellig van onze ontplofte carnivorenomelet te smikkelen, terwijl Onno onverstoorbaar de vergadering voortzet, en Loethe en Pay-Uun hun walging proberen te verbergen.

Van die walging zullen Sylvia en ik de dag erna nog last krijgen, als blijkt dat ik niet de gepasteuriseerde maar de gewone eieren voor de mayo heb gebruikt – iets wat vaak goed gaat, maar deze keer niet, want salmonella, en dus een week ziek, zwak en misselijk, een ervaring die je in een receptenrubriek beter niet uitvoerig kunt beschrijven.

Nee, dan vielen die kippendijtjes die ik eerder in elkaar flanste toch een stuk beter. ’s Lands grootste grutter heeft ze tegenwoordig in de schappen liggen, en dat is uitstekend.

Vouw de kippendijen open, en beleg de binnenkant met parmaham en 1 of 2 salieblaadjes. Rol weer op, en zet vast met een cocktailprikker (of twee), overdwars. Kruid met peper en een beetje zout, en braad de kippendijen rondom bruin in olijfolie. Doe de kappertjes erbij, verkruimel het bouillonblokje in pan, en schenk de sherry erbij. Zet het deksel schuin op de pan, en laat een half uurtje verder pruttelen op een klein pitje, zodat de sherry wat inkookt. Draai de kippendijen halverwege om. Lekker met groene boontjes en gebakken aardappelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden