Geur vruchtwater sust baby's

Baby's die meteen na de geboorte de geur van het vruchtwater opsnuiven, huilen beduidend minder lang dan andere baby's. Ruiken ze daarentegen de geur van de moederborst, dan huilen ze juist langer....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat blijkt uit een proef van de Amerikaanse psycholoog prof.dr. R. Porter van de Vanderbilt Universiteit in Nash

ville (Tennessee) en drie Europese onderzoekers met 47 pasgeborenen. De resultaten van hun experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Early Human Development.

Porter en de kinderartsen H. Varendi uit Estland en J. Winberg en K. Christensson uit Zweden registreerden hoe lang de baby's huilden in het eerste uur na de geboorte. Zestien baby's die aan een wattenbolletje konden ruiken dat eerst in hun vruchtwater was gedoopt, huilden gemiddeld 29 seconden.

Zestien andere baby's die geen speciale geur onder hun neus geschoven kregen, huilden gemiddeld 135 seconden. Vijftien baby's die de geur van de moederborst uit een wattenbolletje opsnoven, zetten gemiddeld vijf minuten (301 seconden) een keel op.

Volgens Porter kan het laatste worden verklaard uit de frustratie van de baby, die de moederborst wel ruikt, maar hem niet kan vinden.

Drie jaar geleden stelden Varendi, Porter en Winberg experimenteel vast dat de baby de tepel van de moederborst vindt op de geur.

Geuren spelen volgens Porter en zijn collega's een belang

rijke rol in de communicatie tussen de moeder en het pasgeboren kind. Als moeder en kind meteen na de geboorte van elkaar gescheiden worden, bijvoorbeeld omdat de baby in de couveuse moet, kan de geur van het vruchtwater helpen om de stress bij het kind te verminderen.

Vertrouwde geuren zouden ook kunnen dienen om het huilen bij routinehandelingen kort na de geboorte, zoals de hielprik, te verminderen, aldus Porter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden