Getuigenverhoor Simonis in misbruikzaak

MIDDELBURG - Kardinaal Ad Simonis wordt binnenkort gehoord in een zaak rond misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

ANP
Kardinaal Ad Simonis. ANP Beeld
Kardinaal Ad Simonis. ANP

Een woordvoerster van de rechtbank in Middelburg heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Simonis is een van de getuigen die de advocaat van een misbruikslachtoffer heeft opgeroepen voor zogenoemde voorlopige getuigenverhoren.

Volgens de woordvoerster van de rechtbank wordt begin november duidelijk wanneer de verhoren plaatsvinden. Pas dan wil de rechtbank bekendmaken welke getuigen nog meer worden bevraagd. De advocaat wil de getuigenissen gebruiken in een procedure voor schadevergoeding die zijn cliënt van het bisdom Breda wil krijgen.

Bedwelmd
Het misbruik heeft eind jaren tachtig plaatsgevonden in Terneuzen, aldus advocaat De Witte. Terneuzen valt onder het bisdom Breda. De pater heeft volgens De Witte zijn cliënt destijds naar binnen gelokt en bedwelmd met drankjes voordat hij hem misbruikte. De geestelijke is uiteindelijk in 1990 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een werkstraf wegens ontucht met drie kinderen, zei de advocaat. Volgens hem had de pater gestraft moeten worden voor verkrachting van wel vijftien kinderen.

Volgens de raadsman was van de pater al bekend dat hij zich aan jongens vergreep voor hij in Terneuzen werd geplaatst. Justitie had een zaak tegen hem, maar seponeerde deze. NRC Handelsblad beschrijft de zaak uit 1979, toen de pastoor door de politie werd opgepakt voor het misbruiken van jongens in Rijswijk. Dat ligt in het bisdom Rotterdam, waar Simonis toen bisschop was.

De Witte wil met de getuigenverhoren vast laten leggen wat er is gebeurd. Andere kerkelijke leiders die net als Simonis worden gehoord, zijn volgens de krant bisschop Hans van den Hende van Breda en een van zijn voorgangers, oud-bisschop Huub Ernst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden