Getuigenis 'verraadster' Tripp moet meineed Clinton bewijzen

Slechts één op de tien Amerikanen vindt haar sympathiek, maar populariteit was niet aan de orde toen Linda Tripp dinsdag in het getuigenbankje van onafhankelijk onderzoeker Ken Starr stapte....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Tripp is verantwoordelijk voor de heimelijke opnames van haar telefoongesprekken met collega en vriendin Monica Lewinsky. Die nemen zo'n twintig uur in beslag. Daarin beschrijft de voormalige Witte Huis-stagiaire uitvoerig haar vermeende seksuele relatie met president Clinton.

De cassettebandjes vormen het voornaamste bewijs in Starrs verdenking dat zowel Clinton als Lewinsky onder ede heeft gelogen. Beiden ontkenden de seksuele relatie toen zij in de, inmiddels geseponeerde, Paula Jones-zaak moesten getuigen. Clinton wordt er mede van verdacht Lewinsky tot meineed te hebben aangezet.

Gisteren was het de beurt aan Tripp om voor de grand jury haar verhaal te doen. Haar aankomst bij de rechtbank in Washington ging gepaard met een mediaspektakel dat deed denken aan het moment in januari dat het nieuws over de affaire-Lewinsky naar buiten kwam.

Tientallen camerateams volgden elke beweging van Tripp, die na afloop slechts liet weten dat 'de vragen eenvoudig waren te beantwoorden'. Haar getuigenis zal enkele dagen in beslag nemen en is tot in detail voorbereid met de staf van openbaar aanklager Starr. Tripp werkte met hem samen en liet zich zelfs met microfoons beplakken in de hoop meer belastende informatie aan Lewinsky te ontfutselen.

De geloofwaardigheid van Tripp is in het geding omdat ze van plan was een onthullend boek over gebeurtenissen in het Witte Huis te schrijven. Op advies van haar uitgeefster begon ze vertrouwelijke gesprekken met Lewinsky op te nemen, nadat ze eerder niet op haar woord was geloofd.

Tripp vertelde in een eenmalig interview, gistermorgen in The Washington Post, dat 'de waarheid haar enige drijfveer' was geweest. In de publieke opinie geldt de 48-jarige ambtenaar echter als een verraadster, die Lewinsky uit politiek dan wel persoonlijk belang in de val heeft gelokt. Tripp was werkzaam voor de regering-Bush, totdat ze in 1994 naar het Pentagon werd overgeplaatst.

Voor de grand jury, die moet bepalen of Clinton wellicht gerechtelijk vervolgd dient te worden, probeert Tripp het beeld van een wraakzuchtige ex-werkneemster te ontkrachten. Volgens haar heeft ze de 24-jarige Lewinsky 'niet gecultiveerd', maar gebeurde dat eerder andersom.

Afgelopen week kreeg Tripp onvermoede steun middels de getuigenis van een kennis van Lewinsky en haar moeder. Dale Young verklaarde tegenover de grand jury en het tijdschrift Newsweek dat de stagiaire haar eveneens had toevertrouwd een seksuele relatie met de president te hebben.

Tot in detail werd de aard van de intieme contacten uit de doeken gedaan. De seksuele handelingen in een zijkamertje van het Oval Office zouden om 'voorspel' gaan, die 'nimmer tot een ontlading kwamen'. Clinton zou de verhouding hebben beëindigd uit schuldgevoelens jegens zijn dochter en uit vrees voor nieuwe juridische complicaties, aldus Young.

Of haar verklaringen schadelijk zijn voor Clintons positie, wordt alom betwijfeld, aangezien concreet bewijs voor de vertrouwelijke conversaties tussen Young en Lewinsky ontbreekt. Om die reden blijft een getuigenis van Lewinsky zelf van vitaal belang.

Met haar twee nieuwe advocaten onderhandelt aanklager Starr over eventuele immuniteit in ruil voor een belastende verklaring, waarin Lewinsky toegeeft een seksuele relatie met de president te hebben gehad. Indien geen overeenkomst wordt gesloten, loopt Lewinsky het risico wegens meineed voor de rechter te moeten verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden