Getallen op bierflesjes, wat betekenen die?

Bierkenner Raymond van der Laan zag een getal. Of beter: heel veel getallen, achter op bierflesjes. Wat betekenen die? En waarom drinkt dat beter?

Raymond van der Laan
Bier. Beeld
Bier.Beeld

Nee, dit is geen verdwaalde wiskunde-column uit die andere zaterdagse bijlage. Dit gaat over productinformatie. Maar wees gerust, uiteindelijk kunnen er weer gewoon vijf bieren worden opengemaakt.

Er komen steeds meer getallen op een flesje of blikje bier te staan die informatie geven over de inhoud ervan. De inhoudsmaat en het alcoholpercentage spreken voor zich. Maar neem nou de IBU: de International Bitterness Unit. Het is een maat voor de hoeveelheid bitterstoffen in het bier, afkomstig van de hop. Een waarde van 10 is weinig, 100 is erg veel. Het Hollandse pilsje heeft een IBU van 20 à 25. Soms kom je EBU tegen (de Europese variant): een vrijwel identieke schaal.

Dan zijn er de graden Plato: dit geeft aan hoeveel vaste stoffen, voornamelijk moutsuikers, er in het bier-in-wording zaten voordat de vergisting begon. Het zegt wat over de hoeveelheid mout (graan) die aan het bier te pas is gekomen. Een waarde van 10 °P geeft een licht bier, 25 °P een zwaar bier. Pils zit op zo'n 12 °P.

En tot slot de EBC-waarde. Die wordt gebruikt om de kleur van het bier aan te duiden: van geel (10) tot zwart (120 en hoger). Dat viel toch best mee?

Kees Sunturn: EBC 52

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: drink bier altijd uit een glas. Bier dat je direct uit fles of blik in de keel klokt, ruik je niet en zie je niet. En daarmee gaat een groot deel van de lol aan je neus, en oog, voorbij. Neem nou de Sunturn van brouwerij Kees uit Middelburg. De EBC-waarde is 52. De zintuiglijke waarde van deze barley wine is echter niet in een getal uit te drukken. Een diepe roodbruine kleur is de opmaat naar een al even indrukwekkend geuren- en smakenschouwspel. Een zoetig bittertje en een beetje rood fruit maken deel uit van deze smakelijke dosis alcohol om je tijdens een Zeeuwse zonsondergang warm te houden.

De Molen Mooi en Meedogenloos: 24,1 °Plato

De etiketten van brouwerij De Molen uit Bodegraven mogen tot voorbeeld dienen voor menig brouwer. Als ware het flessen uit een ouderwetse apotheek bevatten de etiketten alles wat je weten wilt over de inhoud. De naam van de bierstijl staat er ook op. Met '-ish' ('-achtig') erachter, omdat er ruimte moet blijven voor non-conformisme. Deze imperial (extra stevige uitvoering) stout brengt een bonk smaak van chocola, koffie en een pietsie laurier in je glas.

Uiltje Dr. Raptor: IBU 70

Een hoge IBU-waarde betekent niet direct dat het bier ook heel bitter smaakt. De overige ingrediënten en persoonlijke smaak bepalen mede de 'gevoelsbitterheid'. Het gaat om de balans tussen de smaken. Als in een goed gerecht.

Robbert Uyleman van de Haarlemse brouwerij Uiltje houdt van stevig gekruide gerechten. Er zit dus lekker veel hop in deze Dr. Raptor, een imperial IPA. En dat leidt tot intense hopsmaakervaringen in dit evengoed volromig aanvoelende, prima gebalanceerde bier.

Kaapse Brouwers Karel: 10,6 °Plato

De graden Plato zijn ook voor de accijnsheffers van belang. Hoe hoger dit getal, hoe meer accijns er wordt geheven. Karel is een American bitter oftewel een Engelse bitter die op zijn Amerikaans is ge-dryhopt. Hij blijft met 10,6° net onder de grens van het volgende accijnsniveau, wat weer scheelt in de prijs. De smaak van dit bier van de brouwers van de Rotterdamse Kaap (Katendrecht) stijgt er gelukkig ver bovenuit: fruitig doch monter bitter, heeft iets weg van een IPA, verveelt geen seconde.

Maisel's Weisse: IBU 12

Weizenbier is een favoriet van menig bierdrinker. Het Duitse tarwebier is zacht van smaak en door het gebruik van specifieke gisten voorzien van karakteristieke banaan- en kruidnagelaroma's. Nee, de hop speelt niet prominent mee in dit type bier en dat zie je terug in de lage IBU-waarde. Kies voor de Hefe-variant in plaats van de Kristallweizen: die eerste is niet gefilterd en dat komt de smaak ten goede. De uitvoering van Maisel uit Bayreuth in Beieren is een van de mooiste klassieke Duitse tarwebieren. Een zacht bekoolzuurd, vol smakend bier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden