Geroosterd konijn met artisjok en aardappel

Het komt regelmatig voor dat ik op zaterdagochtend de behoefte voel lang en diep na te denken over het zondagsmaal. Dat zijn gelukzalige momenten, want het betekent meestal dat ik alle tijd heb voor een zaterdagse strooptocht langs de markt, maatslager en maatslijter, de heilige drie-eenheid die zich niet voor niets tot 'Mmm' laat afkorten en die geheid leidt tot een uitgebalanceerd menu.

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:
1 flink konijn
olijfolie
750 gram aardappelen, geschild
12 à 16 artisjokharten (blik), uitgelekt
tenen van 1 voet knoflook, ongepeld
2 tenen knoflook
verse dragon, gehakt
peper en zout
Het zondagsmaal is een eeuwenoude traditie in bijna alle Europese landen. Meestal wordt er uitgebreid getafeld rond het middaguur; familie en vrienden aan de dis, fles wijn op tafel en smikkelen maar. Op het Franse platteland kan dat gerust een gangetje of zeven duren, maar zelfs de Engelsen, die niet bepaald bekend staan om hun fijnbesnaarde culinaire gewoonten, kennen de Sunday Lunch. Van topkok Heston Blumenthal bijvoorbeeld is bekend dat hij zijn gezin dan graag gebraden kip met geroosterde aardappelen voorzet, en hij zal de enige niet zijn.

Alleen wij Nederlanders kennen het niet meer. Het zal de ontzuiling wel wezen, maar wie eet er op zondagmiddag nog een uitgebreide warme maaltijd, alleen omdat het zondag is? Op internet zocht ik naar de definitie van 'zondagsmaal' en op woorden.org kreeg ik deze melding: 'Heeft geen uitgebreide woordinformatie.' Elk volk krijgt de tradities die het verdient.

Overigens lopen die zaterdagse strooptochten bij mij altijd vrij voorspelbaar af: net als Heston Blumenthal koester ik een alles overwoekerende liefde voor gebraden pluimvee en dus eten we op zondag meestal een hele kip uit de oven. Maar afgelopen zaterdag hingen er bij de poelier op de markt prachtige Bretonse konijnen, en die kun je bijna bereiden alsof het kip is. Ze hebben alleen geen velletje meer dat ze sappig houdt, dus extra veiligheidsmaatregelen zijn geboden.

Snijd het orgaanvlees uit het konijn (dat zit er meestal nog). Bak de lever en niertjes later voor wie wil, een minuutje of twee is voldoende. Smeer het vlees zeer royaal in met olijfolie, ter bescherming, en kruid met peper en zout. Snijd de aardappelen in partjes, was ze goed en droog ze.

Leg het konijn in een ruime, goed ingevette braadslee. Verdeel de aardappelen, artisjok, knoflooktenen eromheen, besprenkel royaal met olie en kruid met zout en peper. Braad het konijn eerst 20 minuten op 200°C en vervolgens nog een uur op 160°C. Draai het konijn halverwege de braadtijd om, zodat beide kanten een bruin korstje krijgen.

Snijd het konijn in zes of acht stukken, bestrooi met dragon en serveer met de groente in de braadslee. Het gezelschapsspel (wie krijgt een poot, en wie mag de kop?) kan beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden